El jutjat de Castelló va anul·lar l'expulsió de l'imam de Ripoll pel seu "arrelament"

El magistrat no tenia cap informació al voltant de "vincles amb el terrorisme"
/ València
23 agost 2017 01:00h

El jutjat contenciós administratiu número 2 de Castelló va anul·lar el març de 2015 l'ordre d'expulsió emesa per la subdelegació del govern espanyol contra Abdelbaki es Satty, imam de Ripoll, després d'haver complit una condemna de 4 anys de presó per tràfic de drogues dictada per un jutjat de Ceuta, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) en una nota de premsa. L'Advocacia de l'Estat, en representació de la subdelegació, no va recórrer contra la decisió judicial. El jutjat va estimar així el recurs interposat per Es Satty, considerat cervell de l'atemptat terrorista de Barcelona i Cambrils i mort en l'explosió de l'habitatge a Alcanar.

Segons aquesta nota, després d'analitzar les proves documentals presentades, el jutge va considerar que el recurrent, resident de llarga durada, havia demostrat el seu "evident arrelament laboral i esforços per a integrar-se" a Espanya mitjançant l'acreditació d'un contracte de treball actual i el període cotitzat en la Seguretat Social de 6 anys, 6 mesos i 16 dies. La sentència argumenta a més l'antiguitat en la comissió del delicte, que es va produir al gener de 2010, i la circumstància que es tractara d'un sol fet delictiu.

El magistrat va rebutjar l'anul·lació de l'expedient d'expulsió per caducitat o irregularitats en la notificació, com pretenia Es Satty, però va entendre que l'expulsió automàtica per haver complit una pena superior a un any de presó, com sol·licitava l'advocacia, vulnerava el principi de proporcionalitat segons la nova jurisprudència.

El TSJ explica que el jutge va aplicar la nova doctrina jurisprudencial nacional i europea segons la qual l'expulsió d'un estranger resident de llarga durada condemnat per un delicte castigat amb una pena superior a un any de presó no és automàtica i és necessari valorar les circumstàncies concretes de cada cas i que existisca una "amenaça real i suficientment greu per a l'ordre públic o la seguretat pública".

Abdelbaki es Satty va ser condemnat per sentència ferma el febrer de 2012 pel jutjat penal número 2 de Ceuta a quatre anys de presó per un delicte de tràfic de drogues que va cometre l'1 de gener de 2010. No tenia cap altra condemna. En l'expedient judicial no consta cap informació relativa als seus vincles amb el terrorisme islàmic.

next