Diari La Veu del País Valencià
El Museu Paleontològic d’Elx identifica un os de dinosaure que ha tingut en dipòsit durant una dècada

El treball de laboratori del Museu Paleontològic d’Elx (MUPE) ha permés identificar una interclavícula del dinosaure de Níger (Spinophorosaurus nigerensis). El fòssil, que en el camp, l’any 2007, s’havia identificat com una costella, ha resultat ser un os situat entre les dues clavícules. Aquests ossos són escassos en el registre fòssil de dinosaures sauròpodes i, més encara, associats a un esquelet, però es consideren d'”enorme interés” per a explicar l’anatomia toràcica d’aquests gegants. Fa deu anys que aquest museu és dipositari temporal del fòssil.

Aquesta nova troballa completa l’exemplar que alberga el MUPE i avala la seua “excepcionalitat”. A més, la digitalització de la interclavícula permetrà, per primera vegada, reconstruir amb fidelitat la cintura escapular, l’equivalent als muscles en humans, que sumada al conjunt complet de costelles existents també permetrà reconstruir la caixa toràcica d’aquest dinosaure.

Es tracta d’un dinosaure de coll i cua llarga (sauròpode) procedent del Níger, que va ser definit el 2009 com un nou gènere i espècie en l’àmbit mundial, segons ha informat el museu en un comunicat. Des de llavors, la cerca de finançament per a continuar amb els treballs de preparació fòssil ha alentit el procés de recerca, “malgrat tractar-se d’un dels sauròpodes més primitius i complets que es coneixen”.

Basant-se en els coneixements que es tenen fins a hui, Spinophorosaurus tenia una cua musculada amb una mobilitat reduïda en la seua part distal. No obstant això, no s’han preparat totes les restes que es van rescatar en el jaciment i que podrien aportar noves dades a la recerca. Segons el MUPE, “la preparació i l’anàlisi del dinosaure de Níger és fonamental per a donar a conéixer a la comunitat científica i a la societat en general un dinosaure únic a escala mundial”.

Comparteix

Icona de pantalla completa