Diari La Veu del País Valencià
L’empresa valenciana Grupo Projar proposa la reforestació aèria com a alternativa a les repoblacions tradicionals

Grupo Projar, una companyia dedicada al sector de l’hortofruticultura, el paisatge i el medi ambient amb seu a Quart de Poblet, proposa un sistema de projecció de substrat per a recuperar zones forestals incendiades. Segons indiquen en un comunicat, es tracta d’una tècnica que regenera la vegetació més ràpidament i evita l’erosió de la superfície.

Els sistemes de projecció de substrat consisteixen a llançar sobre la superfície cremada una mescla de fibres de fusta, llavors i altres components que afavoreixen el desenvolupament de vegetació i la regeneració del sòl. D’aquesta manera es crea una escorça que el protegeix dels processos erosius i les primeres pluges fins que la vegetació es desenvolupa.

Aquestes projeccions es poden realitzar per via aèria, mitjançant avió o helicòpter, o a través de mànegues connectades a una cisterna. Amb això s’evita l’erosió que provocaria el pas de maquinària pesant per la zona incendiada. “Es tracta d’un procés molt ràpid que permet actuar sobre la superfície cremada de forma immediata, abans que es produïsquen els primers processos erosius”, indiquen.

En un comunicat, la companyia ha explicat que la hidroprojecció de substrat es pot utilitzar per a treballar en la recuperació de zones cremades. Així mateix, alguns dels avantatges en la utilització d’aquesta tècnica, enfront de les tradicionals repoblacions forestals, són que protegeix enfront de l’erosió, no es danya el sòl durant el seu desenvolupament i permet actuar de manera immediata.

A més, les llavors aportades germinen per tota la superfície i regeneren la flora més ràpidament que amb una repoblació. També s’incorporen en la projecció principis que afavoreixen la retenció d’aigua i disminueixen la insolació directa sobre el terreny.

Des de la companyia han apuntat que “es tracta d’una tècnica més beneficiosa que les tradicionals dutes a terme a Espanya”, consistents en l’extracció dels exemplars cremats i la plantació d’espècies forestals de xicoteta grandària, protegides per a evitar el dany dels animals. L’empresa assegura que “els sistemes clàssics no protegeixen el 100% de l’àrea tractada enfront de l’erosió” i que la conseqüència és la pèrdua de sòl fèrtil i de la capacitat de regenerar nova vegetació per mitjans propis.

El director de Serveis Mediambientals de Grupo Projar, Francisco Pérez, ha assenyalat que “és necessari que en el sector forestal es puge al tren de la innovació en sistemes de regeneració postincendi i que no es quede ancorat en les mateixes tècniques que s’utilitzaven en el segle passat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa