Diari La Veu del País Valencià
Campanya ciutadana per a protegir els conjunts industrials abandonats
RedactaVeu / València

Davant l’imminent perill de desaparició de diversos conjunts singulars i emblemàtics de la ciutat de València, i vista la falta d’interès dels seus legítims propietaris i l’absència de programes públics, diverses entitats, persones i col·lectius han considerat oportú llançar una campanya amb el lema “Salvar la Ceramo i Bombes Gens“, dos conjunts industrials situats als barris valencians de Benicalap i Marxalenes.

Segons denuncia la nova Plataforma, “el patrimoni industrial és el gran desconegut del Patrimoni Cultural Valencià”, per la qual cosa rep una “escassa o nul·la atenció per part de les institucions”.

Els organitzadors de la proposta pionera han fet pública una invitació dirigida a tota la societat valenciana, al món universitari, empresarial i cívic perquè secunden la iniciativa i se sumen a ella. “La ciutat de València té un deute històric amb aquests i altres singulars béns del Patrimoni Industrial, que mereixen ser protegits, rehabilitats i posats en valor per a ús i gaudi de totes les generacions presents i futures”, apunten.

En principi, la campanya se centra en la recuperació de dos conjunts industrials, la Ceramo i Bombes Gens, “dos béns del Patrimoni Industrial que porten patint l’abandó i l’espoli des de fa dues dècades”.

Recollida de firmes

L’objectiu d’aquesta campanya és aconseguir que l’Administració destine els recursos econòmics suficients, a fi de permetre en breu la seua total rehabillitació per a, posteriorment, que “siguen els veïns els qui definisquen els usos futurs d’aquests conjunts industrials”.

“Ens toca reconquistar la ciutat i fer-la amable, habitable i digna, ja que la nostra llar també està constituïda pels monuments, carrers, places, jardins i museus”,

La nova Plataforma ha elaborat un document per a recollir firmes de suport a la iniciativa i que és pot descarregar per via digital, aquest es presentarà en els registres del PROP, Ajuntament de València i subdelegació de Govern.

En aquest document s’indica que les antigues fàbriques de la Ceramo i Bombes Gens es troben en un “deplorable estat de conservació”. Fins i tot, el singular conjunt industrial, únic exemple de Art Déco fabril va patir el passat dia 4 de febrer un incendi que va destruïr la coberta de fusta de l’edifici noble situat a l’Avinguda de Burjassot.

Davant esta situació, una sèrie de ciutadans, associacions de veïns, associacions culturals, empreses, institucions, “compromesos amb la cultura i el patrimoni de València” hem constituït la Plataforma “Salvem La Ceramo i Bombes Gens”, i “estem disposats a arribar fins a on siga necessari per a evitar que es perden aquests valuosos béns, únics en la seua categoria, de Conjunts Històrics i Arquitectònics de Patrimoni Industrial que existeix a la ciutat de València”, s’assenyala en el document.

La pretesa protecció com a Bé d’Interès Cultural s’estén “no solament als edificis, sinó també a jardins, motles i peces de ceràmica que s’emmagatzemen i atresoren en el Museo Nacional de Ceràmica i Artes Suntuarias González Martí.

La declaració dels conjunts industrials com a BIC, suposa el pas previ a una sèrie d’actuacions com són, la consolidació de parts danyades de les estructures i un manteniment que possibilite la conservació, la catalogació i integració en l’Inventari de la Generalitat Valenciana de la Ceramo i Bombes Gens, i la creació d’un Pla de Viabilitat que permeta que tots dos conjunts estiguen integrats en la ciutat i siguen gaudits per la ciutadania de manera efectiva.

Comparteix

Icona de pantalla completa