Diari La Veu del País Valencià
Els ‘free tours’ planten cara: Som una competència dura però complim la llei

La principal empresa de free tours a València, Spain Free Tours, ix al pas de les crítiques dels guies turístics contraris al seu model de negoci. Els tours en què els turistes abonen una quantitat lliure de diners en acabar la visita són una competència “molt dura”, però compleixen escrupolosament la llei, segons apunta a Diari La Veu el fundador i gerent de la companyia, Rafael Vilaplana Melgarejo.

Vilaplana aclareix que les rutes guiades oferides per la seua empresa no són gratuïtes i el preu abonat pels turistes no és una propina. “Els clients paguen el preu d’una entrada, són lliures de decidir l’import i els lliurem un rebut de compra amb el 21% d’IVA corresponent”, indica. El responsable d’Spain Free Tours afegeix que tots els seus guies estan en plantilla, a diferència del model tradicional del sector, en què predominen els autònoms. “A més, els donem d’alta com a guies de turisme, no com a agents comercials o monitors socioculturals, com fan altres empreses”, assegura.

Els free tours, que han proliferat en els darrers mesos a València, Alacant i Elx, topen amb la desconfiança de l’Associació de Guies Oficials de la Comunitat Valenciana. La presidenta, Teresa Blasco, planteja a Diari La Veu els dubtes que li genera aquest model. “Tots els diners que guanyen es declaren? Com quantifiquen la gent que participa en els tours?”, pregunta. A més, avança que quan comence el curs el col·lectiu demanarà reunions amb representants d’Hisenda i de la Seguretat Social per a “prendre mesures” contra el possible frau.

“Qualsevol inspecció serà benvinguda”

El gerent d’Spain Free Tours repta l’Associació de Guies Oficials a demanar inspeccions laborals o fiscals a la seua empresa per a comprovar que s’atenen a la legalitat: “Seran benvingudes”. Vilaplana afegeix que la companyia consta al registre d’empreses turístiques de l’Agència Valenciana de Turisme (AVT), només treballa amb guies oficials i està registrada en l’epígraf d’agències de viatges.

A parer seu, els professionals bel·ligerants amb els free tours “vénen d’una època en què hi havia pocs guies i cobraven molts diners”. Segons el responsable de la companyia, que capta turistes tots els dies a la plaça de la Mare de Déu de València i a l’Esplanada d’Alacant, “abans els preus eren una barrera i ara tothom té accés a un guia oficial”. A més, atés que els seus tours “contribueixen a millorar la imatge de la destinació”, troba a faltar mantindre contacte amb l’AVT. L’organisme que dirigeix Francesc Colomer, en opinió de Vilaplana, “té un únic interlocutor”, l’Associació de Guies Oficials.

Tours ‘pirates’ per pubs de Benidorm

La postura del principal col·lectiu va causar un cisma en l’associacionisme del sector i va dur Vilaplana a crear l’Associació de Guies Turístics de València, que manté una postura neutral respecte als tours sense preu fix. El col·lectiu té 25 associats, mentre que l’associació majoritària compta amb un centenar d’adherits. En total, hi ha vora 1.100 professionals amb el carnet oficial al País Valencià, amb la qual cosa la majoria dels guies no pertany a cap col·lectiu.

La principal amenaça, tant per als guies amb preu fix com per als free tours, és l’intrusisme de guies ‘pirata’. És el cas de Tour Me Out, adreçada als turistes britànics i que segons fonts del sector treballa amb guies sense l’habilitació obligatòria. “Usen estudiants Erasmus i tot el que cobren són propines en B”, indiquen guies consultats. Un dels productes estrella d’aquesta companyia són els tours per pubs de Benidorm i València.

Comparteix

Icona de pantalla completa