Diari La Veu del País Valencià
Castella-la Manxa planteja anar als tribunals pel Tajo-Segura arran d’un informe que no ha llegit

El Govern de Castella-la Manxa “no descarta” la possibilitat d’acudir als tribunals en cas de tindre constància que s’estiguen donant “males pràctiques en l’ús del transvasament del Tajo al Segura” respecte “al mercadeig dels drets d’aigua dels regants”.

Així ho ha afirmat el portaveu de l’Executiu castellà-manxec, Nacho Hernando, preguntat durant la roda de premsa que ha oferit sobre l’informe La trama del agua en la cuenca del Segura, 10 años después que l’organització Greenpeace presenta, aquest dijous, a Toledo i al qual, segons Hernando, l’Executiu no ha tingut accés.

“Si s’avança que hi ha hagut serioses il·legalitats i males pràctiques pel que fa al transvasament, no estarem amb els braços plegats, de la mateixa manera que hem posat recursos a cadascun dels transvasaments il·legals que ha fet el Govern d’Espanya”, ha defensat Hernando.

Dit això, ha afegit que, si aquest informe de Greenpeace aborda un possible “mercadeig dels drets d’aigua dels regants i que s’estiga especulant amb l’aigua”, la qual cosa suposa un “atropellament i un greuge comparatiu de manera flagrant per a Castella-la Manxa” i els seus ciutadans, es posarà a la disposició dels serveis jurídics de la Junta de Comunitats perquè puguen realitzar interpretacions que deriven en algun recurs.

Després d’insistir que el Govern analitzarà l’informe “quan isca”, ha assegurat que aquest estudi analitza la viabilitat i necessitat del transvasament quan es parla d'”autosuficiència de la conca del Segura”, cosa que, al seu entendre, des de les regions receptores no s’hauria de veure com una “amenaça”, sinó com una solució, doncs tenen recursos suficients.

Hernando ha valorat que un dels testimoniatges arreplegats en aquest informe, que inclou les veus de persones afectades, siga el d’un xicotet agricultor de la localitat murciana de Lorca, qualificant d'”avanç” que aquesta situació “es denuncie a l’altre costat de la frontera autonòmica de Castella-la Manxa”. El portaveu del Govern autonòmic ha conclòs defensant que “interessa tant a Múrcia, com a ‘Levante’ com a Castella-la Manxa proposar una solució per a tots”.

Resposta del PSPV

El portaveu socialista en Els Corts i sotssecretari general del PSPV, Manolo Mata, ha respost al govern de Castella-la Manxa que “els regants valencians fan un ús correcte de l’aigua perquè són persones agraïdes amb altres comunitats”. Així mateix ha assenyalat que “on hi haja una il·legalitat hi haurà contundència del govern valencià

Comparteix

Icona de pantalla completa