Diari La Veu del País Valencià
Àpunt serà l’autonòmica més barata (després de Telemadrid)

Si RTVV va convertir-se en els darrers anys en una icona del malbaratament de recursos públics, la nova radiotelevisió pública valenciana sembla haver aprés la lliçó de la seua antecessora. La Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC) costa a cada valencià 11,08 euros a l’any i és la segona més barata de les principals radiotelevisions autonòmiques de l’Estat. Només l’Ente Público Radiotelevisión Madrid, amb una subvenció pública de 69,8 milions el 2015, costa menys que la CVMC: cada madrileny gasta 10,79 euros per a finançar Telemadrid.

L’autonòmica més cara és la basca, Euskal Irrati Telebista, que costa 50,14 euros a l’any per habitant. El govern basc va destinar a ràdio i televisió 109,8 milions d’euros del seu pressupost el 2015 i va convertir l’autonomia en la tercera que més diners públics destina a finançar mitjans públics. Només la Generalitat de Catalunya (225 milions d’euros) i la Junta d’Andalusia (137 milions d’euros) van concedir una subvenció més elevada als mitjans de comunicació públics de les seues comunitats.

Tot i que Catalunya i Andalusia reben més fons públics en termes absoluts, la segona autonòmica més cara és la Compañía de Radio Televisión de Galicia, que costa 35,23 euros a l’any a cada gallec. La Xunta de Galícia va destinar 95,8 milions el 2015 a finançar els mitjans públics de la comunitat. La tercera autonòmica més cara és la catalana, que costa 29,90 per habitant a l’any, seguida de l’andalusa (16,33 euros per habitant).

Només Castella-la Manxa va destinar menys fons públics a radiotelevisió que el País Valencià

Una altra radiotelevisió més cara que Àpunt és la de Castella-la Manxa, que costa a cada ciutadà d’aquesta comunitat 17,77 euros a l’any. El govern castellanomanxec va destinar 36,3 milions d’euros el 2015 als canals autonòmics públics, una despesa que només superen els mitjans públics valencians, amb un pressupost de 55 milions per a enguany, que es mantindrà l’any que ve si Presidència de la Generalitat el consigna als pressupostos del 2018.

Les dades del cost per habitant de les ràdios i televisions autonòmiques sorgeixen de dividir la subvenció pública rebuda per cada ens el 2015 entre la població de l’autonomia a la qual dóna servici, segons dades de l’últim padró elaborat per l’Institut Nacional d’Estadística (a data d’1 de gener del 2016). En el cas de la CVMC s’ha pres com a referència el pressupost de 2016, de 55 milions d’euros.

Plantilles: dels 2.400 empleats dels mitjans catalans als 300 de Telemadrid

La radiotelevisió catalana és la que té una plantilla més nodrida, amb 2.424 empleats; seguida de l’andalusa, amb 1.600 empleats. La tercera autonòmica amb més treballadors és la gallega, amb un total de 998, seguida de la basca, amb 975. La previsió és que Àpunt tinga prop de 500 treballadors, amb la qual cosa seria la cinquena autonòmica per volum de plantilla. Castella-la Manxa, amb 400 empleats; i Madrid, amb 300; tanquen el rànquing de les principals radiotelevisions públiques autonòmiques per nombre d’empleats.

Comparteix

Icona de pantalla completa