Diari La Veu del País Valencià
Les carrosses i 60 tones de confeti inundaran Morella en l’Anunci del 54é Sexenni

Morella serà, aquest diumenge, la capital cultural i festiva del País Valencià amb la celebració de l’Anunci del Sexenni que se celebrarà l’any que ve en honor a la Mare Déu de Vallivana i on s’esperen 40.000 visitants. La població morellana es bolca en aquest esdeveniment, que consisteix en la desfilada de 1.500 persones amb disfresses i 40 carrosses adornades amb paper arrissat, on el confeti és el principal protagonista, amb 60 tones que es llançaran pels carrers de la monumental localitat d’Els Ports.

La festa, declarada d’Interés Turístic Nacional, té altres components, com ara l’exposició de les carrosses, el pregó a cavall del bàndol oficial que proclama les pròximes festes del Sexenni o la desfilada a peu dels participants de l’Anunci.

El pregoner comença la festa, una figura que va acompanyada de Fidelis, Fortis et Prudents, representades per tres joves de la localitat que formen el lema de la ciutat. Aquests títols es van atorgar a Morella al segle XIII. Finalment, membres de la corporació municipal tanquen l’acte del Pregó.

El pregoner anuncia la festa i que el pròxim any hi haurà Sexenni.

Altres elements de l’Anunci són els Ninots, que apareixen als barris de Morella els diumenges d’Agost previs a la celebració i que, emparentats amb les Falles, expressen l’opinió dels veïns, a manera de sana ironia. També ‘els Volantins’, tres ninots situats en una barra subjectada en les balconades del carrer Julián Prats, que dansen i fan reverències en l’aire.

És impossible escapar d’aquesta batalla entusiasta i colorista on es disparen fins a seixanta tones d’aquests paperets de colors, com va succeir en l’últim Anunci, celebrat el 2011. Morella es converteix en un mar de paper i de diversió.

L’alcalde Rhamsés Ripollés ha manifestat a Diari La Veu que l’Anunci i el Sexenni de Morella “són dues festes molt importants per a tots els morellans, no solament pel significat tradicional i festiu sinó per reunir famílies i amics que coincideixen especialment en aquests dies”.

Ripollés ha afegit que, a més, l’Anunci “és una festa única en la qual tothom es diverteix i és partícip actiu de la batalla de confeti. Cal destacar que l’actual edició ha batut el record de participació de carrosses amb 40 vehicles decorats de forma artesanal que transporten 1.500 persones disfressades. Tota una guerra de color i alegria que inunda de confeti Morella durant la vesprada de diumenge”.

Els Ninots apareixen als barris de Morella els diumenges d’agost previs a l’Anunci.

Programació del cap de setmana

La programació de l’Anunci començarà aquest dissabte amb l’inici de la pujada de les carrosses de l’Anunci; els morellans i visitants podran contemplar-les. A la vesprada hi haurà un concert de la VI Morella Sonora amb Lodi Luka i Antonio Serratore i a la nit un concert tribut a Queen i a Extremoduro.

La diana a càrrec dels Gaiteros de Morella obrirà els actes del dia gran de l’Anunci amb la pujada de la Vila, la missa en la basílica arxiprestal i, a les 12 hores, s’iniciarà el Pregó de l’Anunci del 54é Sexenni.

Després de dinar, des de Sant Miquel es farà la desfilada dels participants de l’Anunci i, a les 16.30 hores, les carrosses ompliran de color i confeti la capital d’Els Ports. Els actes finalitzaran amb el tradicional sopar.

Sobre el Sexenni

El 14 de febrer del 1673 les autoritats civils de la Vila, a petició del poble de Morella, van jurar un Vot a la Verge de Vallivana en senyal d’agraïment després d’alliberar-se d’una terrible plaga de pesta el 1672. El vot consistia en el compromís de celebrar un solemne novenari de sis en sis anys en honor a la Verge. Des d’aquell any, el jurament s’ha complert, interromput solament en temps de guerres, i se seguirà complint. El 2018 toca festa grossa, un nou Sexenni que s’anuncia aquest diumenge 27 d’agost.

‘Els Volantins’ són tres ninots situats en una barra subjectada a les balconades del carrer Julián Prats que dansen i fan reverències en l’aire.

Dispositiu

L’Ajuntament de Morella ha previst per a aquest cap de setmana un gran desplegament tant d’infraestructures i transport com de seguretat. Així doncs, l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha destacat que “durant el cap de setmana i, especialment, el dia de l’Anunci s’espera molta gent i, per això, s’ha previst un dispositiu especial amb diferents zones d’aparcament i un servei d’autobús que fa un recorregut des de l’aparcament fins al portal de Sant Miquel”.

A més, l’alcalde ha comentat que “també es disposen diferents serveis especials, com ara banys públics o serveis sanitaris, els quals estaran senyalitzats per a facilitar l’accés i el treball dels mateixos”.

Ripollés ha destacat que han organitzat l’exposició de carrosses “amb la novetat de situar els vehicles amb remolc en el Pla d’Estudis per a facilitar la desfilada i que les carrosses tinguen espai per a estar exposades. Així, el públic podrà gaudir del treball que els morellans han realitzat durant tot l’any”.

Comparteix

Icona de pantalla completa