Diari La Veu del País Valencià
Oltra defensa visibilitzar l’infrafinançament: Les notícies de més enllà de l’M-30 no tenen interés?

La vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, ha defensat la necessitat de visibilizar l’infrafinançament del País Valencià a través d’una mobilització unitària per a garantir la igualtat de drets i oportunitats i s’ha preguntat: “Les notícies que passen més enllà de l’M-30 o de Catalunya no tenen interès i tota la resta no existeix?”. “Sí que existim i haurem de fer-nos visibles”, ha asseverat.

Oltra ha mostrat així el suport del Consell a “qualsevol expressió unitària, amb pancarta o sense pancarta, que es duga a terme” per a reivindicar que el País Valencià tinga el finançament que li correspon: “No volem ser més que ningú, però estem farts de ser sempre menys que tots els altres”.

La número dos del Consell ha remarcat que quan s’aborda el finançament no es tracta simplement de “diners per als territoris”, sinó de “garanties de drets”. “Si no tenim el finançament, no tenim igualtat d’oportunitats i així és com es trenca Espanya, quan hi ha tantes diferències entre comunitats”, ha afegit.

Crítiques a Bonig

Preguntada per l’absència del PPCV en aquesta mobilització, ha recordat que els populars van signar a les Corts Valencianes l’acord unànime per a reivindicar un finançament just “però ara sembla que la seua presidenta, Isabel Bonig, no vol molestar Rajoy perquè encara no té clar si serà candidata o no” i a ella “li importa més el seu futur polític que els seus veïns tinguen un bon finançament”.

“El govern valencià qualificarà açò, jo no diré si açò és trair o no el poble valencià, però el poble valencià haurà de veure-ho i ho haurà de jutjar. No molestem Rajoy i seguim sent una comunitat de segona? De veres tant mereix la pena la carrera política individual com per a sacrificar els drets dels valencians?”, s’ha qüestionat la vicepresidenta, que espera que “la gent de bé votant de qualsevol partit” defense els interessos valencians.

“Rebel amb causa”

Mónica Oltra, que continua apostant pel seu futur en un àmbit autonòmic —”Espanya és massa gran, a mi m’agraden les terres xicotetes”, ha dit— ha assegurat que hi ha una diferència “fonamental” entre ella i Isabel Bonig: “Jo mai seré una rebel sense causa, sempre vaig ser una rebel amb causa i crec que ho continue sent, ser un rebel sense causa als adolescents encara se’ls perdona, però a les nostres edats resulta patètic i jo sempre vaig tindre una causa”. A més, ha reblat: “Per a mi la política no és un joc de poder, és l’eina per a millorar la vida de la gent”.

Diàleg a Catalunya

D’altra banda, preguntada sobre la proximitat de la convocatòria del referèndum a Catalunya l’1 d’octubre, Oltra ha afirmat que sempre pensa que hi ha temps per al diàleg: “El dia que pense que no hi ha marge, que no hi ha condicions per al diàleg en qualsevol àmbit, crec que haurem fracassat com a societat i tindrem una democràcia molt malalta”.

Però cal, ha afegit, que les dos parts vulguen seure a la taula per a parlar i que cedisquen. En aquest punt, considera que hi ha una responsabilitat del govern espanyol per “no haver abordat aquest tema des d’una voluntat d’acostament” perquè el president de l’executiu estatal, Mariano Rajoy, “té el costum de posar els problemes en un calaix i és com quan es posa un plàtan en un calaix i s’obri als dos mesos; veurà quim espectacle”. “El mateix passa amb els problemes polítics i aquest plàtan porta molt temps al calaix”, ha advertit.

En definitiva, Oltra creu que es necessita voluntat per les dos parts i que “no hi haja una cerca de rèdit electoral creuat, que és el que passa moltes vegades, i és que com més tancament pels dos costats, més s’alimenta la postura més dura en l’altre costat”.

“Açò mai porta a un bon port perquè confronta les societats internament i externa i mai de la confrontació i crispació social s’ha eixit ben parat, sobretot quan parlem de blocs tan monolítics i tan enfrontats”, ha conclós.

Comparteix

Icona de pantalla completa