Diari La Veu del País Valencià
De Navaixes a la Catedral de València: seguint la ruta del Sant Calze

València té des del 2015 el reconeixement de Ciutat Jubilar, amb la qual cosa és una de les set ciutats jubilars del món. El cap i casal gaudeix d’aquesta distinció perquè a la Catedral es troba el Sant Calze de l’Últim Sopar de Jesús, la relíquia més important coneguda, que ha inspirat llegendes com la del rei Artur i que ha protagonitzat les Creuades. La llegenda explica que la copa va començar el seu viatge a Jerusalem i va ser venerada a la Roma del segle III.

Sant Llorenç va ordenar que es traslladara la relíquia a Aragó, fins que el 1432 va arribar al temple valencià, de la mà d’Alfons V el Magnànim. El viatge de la copa inspira una ruta transnacional, basada en el Projecte Europeu Cultural i Patrimonial Holy Grail Route. Al País Valencià la ruta del Sant Calze comença a Barracas, localitat de l’Alt Palància ubicada entre els parcs naturals de la Serra d’Espadà i la Calderona on es pot practicar turisme actiu i entrar en contacte amb l’aigua mitjançant rius, salts d’aigua, canons i embassaments. És ací on la ruta enllaça amb el traçat d’Aragó.

La ruta també inclou conjunts monumentals declarats bé d’interés cultural (BIC) com ara Xèrica, la riquesa pictòrica i monumental de Sogorb, el passat romà de Sagunt o la bellesa espiritual del monestir del Puig, a més de l’anomenada Catedral de l’Horta Nord, a Massamagrell. Aquesta zona destaca per la seua gastronomia basada en productes com ara l’oli, les ametlles, les taronges o les tòfones.

Dels Jardins del Reial a la Catedral

El tram final del recorregut discorre per la ciutat de València. El primer punt són els Jardins del Reial, el lloc on va arribar per primera vegada el Sant Calze a la capital valenciana. Tot seguit, es pot visitar el Museu Sant Pius V, la segona pinacoteca més important de l’Estat, que inclou quadres de Juan de Juanes inspirats en la relíquia. A continuació, el traçat passa per l’Església i el Palau del Temple. Al costat de la porta, d’origen àrab, va passar el Calze camí de la Catedral de València el 1437.

El següent punt destacat de la ruta és l’Església de Sant Joan de l’Hospital, de l’Ordre dels Cavallers Hospitalaris de Sant Joan de Jerusalem, abans de passar per la plaça de la Mare de Déu, el cor de la ciutat i on es troben els vestigis de la seua fundació. Un dels punts més destacats del recorregut és l’Església de Sant Nicolau, coneguda com la ‘Capilla Sixtina’ de València.

Retaule del Sant Calze
Retaule del Sant Calze

Per últim, es recomana visitar el Museu de la Catedral de València, que alberga els tresors de la Corona d’Aragó, abans d’anar al punt final de la ruta, la Capella del Sant Calze, obra de l’arquitecte Pere Compte. Amb una mida de 13 metres d’amplària per 16 d’alçària, està coberta per una creueria en forma d’estrella. A les claus de la volta es troben els dotze apòstols i, a la clau central, la coronació de la Mare de Déu al cel després de l’Assumpció.

A més de contemplar la relíquia, als murs de la capella es poden veure elements com l’Adoració dels Reis, una pintura al fresc de Nicolás Florenci o unes cadenes del port de Marsella portades per Alfons V el Magnànim en el segle XV.

Comparteix

Icona de pantalla completa