Diari La Veu del País Valencià
L’Institut de Conservació restaura uns manuscrits escrits en valencià tot i la prohibició de Felip V

L’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVC+R) ha restaurat un conjunt de lligalls manuscrits procedents de l’Arxiu Municipal de Vistabella del Maestrat que tenen la peculiaritat d’estar escrits en valencià a pesar del Decret de Nova Planta emés pel rei Felip V, amb què es van abolir els privilegis i furs de la Corona d’Aragó.

Segons informa la Generalitat en una nota de premsa, “es tracta de documents que parlen sobre els passos, abeuradors, camps d’herbatge per al bestiar, entre d’altres, d’aquest terme municipal castellonenc durant el segle XVIII, així com de documentació sobre el padró i els límits de les terres del municipi en el segle XIX i una interessant documentació sobre l’inventari dels efectes existents a l’ermita de Sant Joan de Penyagolosa en 1845.” Els lligalls restaurats inclouen, a més, “el reglament que havia de seguir l’ermità del santuari en 1859 i les bases que va disposar el Bisbat de Tortosa a l’Ajuntament de Vistabella per a la bona administració del santuari”.

Un lligall és un conjunt de papers arxivats, generalment cosits i sense enquadernació, que custodien documentació referent a un mateix assumpte. En aquest cas, tot el conjunt ha sigut elaborat amb un paper semblant, un paper verjurat de grossor mitjà en què es pot observar alguna filigrana com ara un lleó, un sol o una corona. “La similitud en el suport de l’escriptura i el fet que tots els lligalls hagen sigut emmagatzemats en el mateix lloc, ha donat com a resultat que els danys i degradacions que s’han produït siguen molt semblants en totes les peces”, explica la nota.

L’estat de conservació en què es trobaven era prou precari, sobretot com a conseqüència de l’acidesa i oxidació del paper a causa de l’envelliment natural de la lignina que conté el suport. Les degradacions més notòries que s’apreciaven consistien en taques d’humitat per capil·laritat, presents en la totalitat de les peces que s’han d’intervindre, taques roges procedents d’algun vessament accidentat de tinta, així com nombrosos esgarrats i pèrdues de suport.

El procés principal d’aquesta intervenció ha sigut la neteja, tant en sec com en aquós. Amb aquestes tècniques s’han pogut eliminar les taques superficials i altres de més incrustades com ara taques d’humitat i de tintes roges, que dificultaven i entorpien la lectura del text. També s’han eliminat les deformacions causades per plecs en els fulls i s’han reparat els esgarrats i pèrdues de suport, amb pedaços de papers de característiques semblants a l’original. Per a finalitzar la intervenció, totes les peces van ser cosides i emmagatzemades individualment en caixes de conservació realitzades a mida.

Comparteix

Icona de pantalla completa