Diari La Veu del País Valencià
Compromís demana explicacions al govern espanyol per la presència de formigues en la Dama d’Elx

El senador de Compromís Carles Mulet ha presentat una sèrie de preguntes escrites al govern espanyol després que es fera viral un vídeo penjat a Twitter per un visitant del Museu Arqueològic Nacional (MAN) de Madrid, en el qual una formiga recorre el bust de la Dama d’Elx “davant la incredulitat del personal de seguretat del Museu”, segons ha informat la formació en un comunicat.

Sobre aquest tema, ha assenyalat que aquest episodi evidencia que el MAN “no és per a res el lloc idoni” per a albergar la joia de l’art iber “si, tot i estar en una urna aïllada, es permet la presència de formigues. Fallen tots els protocols bàsics i mínims en aquest museu”. “Segur que açò mai hauria passat estant la Dama al seu lloc d’origen, a Elx. És un símptoma més de desgana i avarícia d’un govern centralista que només entén que la capital ha de gaudir i oferir els principals reclams arqueològics: d’un museu que alberga escultures, arquitectura i llegat de tota la península, quasi espoliant els seus propietaris, per a mostrar-ho en una ciutat que segurament no ha aportat res significatiu a aquesta col·lecció museogràfica, però que malgrat açò reté tot el llegat d’altres territoris”, ha recriminat.

A més, Mulet ha lamentat que l’obra mestra de l’art iber està en condicions “més que qüestionades, recorreguda ara per insectes i com un peça més d’una col·lecció, menyspreant la seua magnificiència”. “Açò demostra falta de sensibilitat i que l’afany per retenir-la és per un simple capritx centralista i possessiu i no per a donar-li més visibilitat i respecte”, ha assenyalat.

Mulet ha recordat que al gener del 2017 el govern espanyol ja va respondre a Compromís que no preveu en l’actualitat la possibilitat de cedir de manera temporal o permanent la Dama d’Elx recolzant-se en “raons d’índole històrica, titularitat i funció cultural”. I açò, ha criticat, “tot i que la seua eixida d’Elx va estar envoltada d’una dubtosa venda a França, de manera que va ser exposada en el Museu del Louvre i, el 1941, donada a la Dictadura de Franco per part del govern filonazi francés de Vichy, cosa que la va situar al Museu del Prado fins que el 1965 va passar al Museu Arqueològic Nacional, on s’exposa al costat d’altres peces i dames iberes”, apunta Compromís. Per tot açò, ha recalcat que si Madrid “no sap custodiar la Dama, que la done al poble valencià, a qui pertany. Així s’evitarien aquestes situacions ridícules”.

Comparteix

Icona de pantalla completa