Diari La Veu del País Valencià
L’entrà i les embaixades, protagonistes de les festes de Moros i Cristians de l’Olleria

L’Olleria celebra aquests dies les festes de Moros i Cristians, unes celebracions multitudinàries i que congreguen tot el poble i visitants en un gran nombre d’actes al voltant de la ‘trilogia festera’. Música, desfilades, entrades i participació són els elements més característics de les festes de l’Olleria.

L’alcalde de l’Olleria, Julià Engo, ha manifestat a Diari La Veu que des de l’Ajuntament “es treballa durament per a poder organitzar unes bones festes, amb moltes activitats que intenten abastar un ventall ampli de públic i de gustos. El departament de Festes sempre ha dit que volia fer unes festes per a tot el món i, en el procés de participació ciutadana de l’any passat, va eixir com una de les idees guanyadores el fet d’augmentar les activitats entre els dies que van des de l’alardo fins a l’entrà, i en això ens hem centrat enguany. L’any passat ja vam començar a implantar-ho i enguany hem dissenyat una oferta encara més àmplia”.

Engo, per una altra banda, ha destacat que l’Ajuntament treballa “braç a braç amb la Junta Central de Festes de Moros i Cristians per a poder oferir uns actes tradicionals de molt bon nivell. L’entrà o les ambaixades de l’Olleria tenen un bon nom dins de les festes de moros i cristians. Els càrrecs i les capitanies, en particular, i totes les filaes en general, tenen un saber fer que demostra que l’Olleria és terra de grans dissenyadors d’entrades i de batalles pel castell de la Vila”.

Les embaixades congreguen centenars de persones en aquesta localitat de la Vall d’Albaida.

El pròxim dissabte se celebra el Dia Gran de les Festes de l’Olleria, en honor als seus Patrons: Verge de Loreto, Sant Miquel, Ecce Homo i Crist de la Palma. Eixe dia comença la trilogia festera, amb una seqüència d’actes que comencen amb una cercavila a càrrec de les bandes de música locals, La Nova i Santa Cecília. A la vesprada donarà començament l’entrada de Moros i Cristians amb la desfilada de l’Exèrcit de la Creu i el desplegament de les filaes mores.

Diumenge, amb la despertà, s’inicia la festa a càrrec de les capitanies i, després d’aquesta, la Diana de Gala, que parteix des de la plaça de la Vila fins a l’ermita del Santíssim Crist de la Palma per a traslladar en processó el Crist a la parròquia. A la vesprada, els festers infantils faran la seua entrada.

A les 20 hores tindrà lloc la Processó a Sant Miquel, en la qual participen les comparses amb les seues bandes, Reines, Cort d’Honor, Festers, Capitans i Ambaixadors, Junta Central i Corporació Municipal.

El dia de tancament de la trilogia, amb la Segona Diana es donarà pas a l’Ambaixada Mora, una impressionant batalla pel castell en la qual es disparen trabucs i després de la qual el bàndol moro aconsegueix conquistar la fortalesa, que serà reconquistada pel bàndol cristià a la vesprada. El punt final dels Moros i Cristians de l’Olleria serà a mitjanit amb el llançament d’un castell de focs artificials.

Comparteix

Icona de pantalla completa