Diari La Veu del País Valencià
Elx exigeix que s’esclarisca el perquè de la formiga a la seua Dama

La regidora de Cultura en l’Ajuntament d’Elx (Baix Vinalopó), Patrícia Macià, ha anunciat que exigiran explicacions al Ministeri de Cultura i al Museu Arqueològic Nacional (MAN) per l’aparició d’una formiga a l’interior de la vitrina que protegeix la Dama d’Elx. L’aparició de la formiga es va tornar viral en les xarxes socials aquest dilluns passat a través d’un vídeo gravat per un visitant. Sobre aquest tema, Macià ha explicat que es vol “saber, més que res, què ha passat” i si és “normal que passen aquestes coses, perquè potser ha passat més d’una vegada i són qüestions que se solucionen ràpid”.

En aquest sentit, la regidora ha subratllat que les vitrines estan dotades d’un sistema de microperforació per a garantir que entre l’aire i que cal que “existisquen condicions d’equilibri entre la vitrina i la sala. Condicions d’humitat i perquè la peça respire”. “La vitrina que teníem ací quan va venir la Dama tenia eixes perforacions i podria ser que, a través d’una, haja entrat la formiga, però són qüestions sobre les quals, com no sabem què ha passat, demanarem explicacions”, ha asseverat. “Ens han de dir com lleven la formiga, si és necessari llevar la vitrina o netejar o quin és el protocol a seguir”, ha agregat.

Macià ha recalcat que aquest tipus de condicions de seguretat van ser les que es van exigir el 2006 per a l’exposició temporal de mig any, de la qual es compleixen 10 anys aquest 2017 i que va ser visitada per 400.000 persones en la ciutat on va ser descoberta: “Quan va venir, se’ns van demanar cent mil mesures de seguretat que vam complir”, ha indicat, per a afegir: “No serà per qüestions de seguretat que la Dama no vinga a la seua ciutat, perquè la peça va vindre i se’n va anar exactament igual, sense una sola esgarrapada i perfectament assegurada”.

En aquest sentit, ha sostingut que se segueix treballant per a aconseguir el retorn de la Dama a Elx i que hi ha una reunió prevista per a avançar en açò per a finals d’aquest any. Així, ha recordat que des del Museu Arqueològic Nacional es va obrir la possibilitat, encara que a partir de finals del 2018, ja que el museu madrileny celebra una efemèride i la Dama és la peça principal. “És una qüestió de voluntat política”, ha comentat Macià.

Comparteix

Icona de pantalla completa