Diari La Veu del País Valencià
Alacant, primera parada del programa de residències per a creadors impulsat per Cultura

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, acompanyada pel gerent del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont; el regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant, Daniel Simón; i el secretari general de l’IVAJ, Jesús Martí, va presentar aquest dimecres el primer programa de residències artístiques valencianes, Cultura Resident, la primera convocatòria de les quals és específica per a Alacant.

Es tracta d’un programa pioner al País Valencià que facilitarà als creadors el temps, espai, acompanyament i recursos econòmics necessaris per al desenvolupament de la seua feina. Tal i com va explicar Amoraga en una entrevista a Diari La Veu, el projecte naix amb voluntat de créixer i desenvolupar un complex teixit cultural a tot el territori. Aquesta primera convocatòria que es va presentar a Alacant estarà centrada en la producció d’obres artístiques en qualsevol dels seus vessants: visual, escènic, musical, literari o audiovisual.

Carmen Amoraga va mostrar la ferma voluntat de la Conselleria de Cultura de donar suport als creadors i ajudar-los en la seua professionalització. Així, va insistir en “la necessitat de fugir de compartiments estancs i afavorir el talent”.

El programa Cultura Resident a Alacant compta amb una inversió de 45.400 euros (del total de 150.000 euros per a les tres convocatòries). Aquesta quantitat servirà per a mantindre econòmicament els artistes que hi participen, que rebran 1.200 euros mensuals en concepte d’honoraris i fins a 3.500 o 4.500 euros –en funció de la durada de la residència, 2 o 4 mesos– per a despeses de producció. A més, també podran percebre fins a 600 euros per a la presentació pública dels resultats del projecte i fins a 400 euros per a despeses de viatge d’inici i finalització del període de residència.

L’allotjament serà en règim de pensió completa en un alberg juvenil de l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) i l’espai de treball estarà al Centre Cultural Las Cigarreras. S’escolliran quatre projectes de qualsevol disciplina artística, dels quals al menys dos hauran de ser del País Valencià i tindre condicions de paritat entre homes i dones. La durada serà de dos mesos per a dos projectes i de quatre per a altres dos.

La funció d’aquestes residències és, en paraules de José Luis Pérez Pont, “subsanar les llacunes aparegudes quan es va decidir potenciar l’estrena o mostra i no els processos previs de la creació”. La que comença ara a Alacant se centrarà en la producció artística; la de València, en la mediació cultural; i la de Castelló, en la investigació. Les residències contemplaran un treball d’acompanyament, amb reunions amb professionals dels sectors que corresponga, com crítics, comissaris, dramaturgs, etc. Aquesta part del programa no està definida, ja que haurà d’estudiar-se particularment per a cadascun dels projectes i les seues particularitats.

El gerent del Consorci de Museus va incidir en l’interés que per a ell té mantindre la igualtat de tot el territori en política cultural i per això han volgut iniciar el programa a Alacant, ciutat que va definir com a “punt de llança i tret d’eixida” del projecte.

Per la seua part, el regidor de Cultura Daniel Simón va definir l’espai de Las Cigarreras com el més adequat per ser la seu de la residència a la ciutat i va agrair la inversió feta per Conselleria. “Igual que hem estat molt exigents amb València quan ens sentíem discriminats, hem de celebrar que es fan els passos en la direcció correcta”, va dir el responsable de Cultura, per a després fer menció de les bones relacions i de les reunions que manté amb els responsables de la Conselleria de que dirigeix Vicent Marzà.

Període de sol·licituds

El termini de sol·licituds per a formar part del programa Cultura Resident començarà l’endemà de publicar-se en el DOGV, la qual cosa es produirà en les properes dates, i finalitzarà el 15 d’octubre. El jurat que valorarà i seleccionarà les sol·licituds estarà integrat per l’artista i escriptor Antón Patiño (a proposta d’ACOA. Artistes Contemporanis d’Alacant); Chyntia Viera (a proposta de AVVAC. Artistes Visuals de València, Alacant i Castelló), integrant de l’equip artístic PSJM; Nieves Correa (a proposta de AVCA. Associació Valenciana de Crítics d’Art), historiadora d’art, artista i directora de Acción MAD; Carmen Amoraga, directora general de Cultura i Patrimoni; i José Luis Pérez Pont, gerent del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.

Properament es presentarà la convocatòria de mediació, amb residencia al Centre del Carme Cultura Contemporània de València i la convocatòria d’investigació, amb residència a l’Espai d’Art Contemporani de Castelló. Per a les residències en aquestes dues ciutats hi haurà un total de sis places.

Comparteix

Icona de pantalla completa