Diari La Veu del País Valencià
Riba-roja de Túria pot perdre 42 milions per conflictes urbanístics i demandes judicials

L’Ajuntament de Riba-roja de Túria (Camp de Túria) ha alertat d’un “risc financer” de 42 milions d’euros per a les arques municipals a mitjà termini pels conflictes urbanístics i les demandes judicials per part de particulars i empreses en contra del consistori. El global d’aquestes demandes i reclamacions procedeix, principalment, de l’àrea urbanística i immobiliària i està relacionada amb els anys de la “bombolla econòmica” i de l’anterior govern del Partit Popular, segons va indicar aquest dimecres el consistori en un comunicat.

Del total d’actuacions que posen en risc l’estabilitat financera de l’Ajuntament, el programa d’actuació integrada (PAI) de Porxinos –on el València CF planeja la construcció de 2.000 habitatges, un camp de golf i una ciutat esportiva– és el projecte que concentra bona part del muntant econòmic global amb un total de 25 milions d’euros. Aquest PAI està en espera que la Conselleria de Medi Ambient es pronuncie sobre la segona proposta presentada per Litoral del Este –mercantil creada pel club després que el primer dels projectes fóra tombat per una sentència del Tribunal Suprem–.

La segona major reclamació econòmica a l’Ajuntament de Riba-roja de Túria ascendeix a 6,7 milions d’euros i és fruit de la demanda presentada per una família de la localitat arran d’unes expropiacions que es remunten a l’any 1967 i que s’ha perllongat per “la negativa de l’anterior govern a negociar amb els seus propietaris fins a arribar a un acord d’indemnització”, han assenyalat les mateixes fonts.

Els amos de la parcel·la, destinada inicialment a la construcció d’un parc a la zona de Montealcedo, van elevar a la justícia l’enfrontament amb el consistori. De moment, una sentència del Tribunal Superior de Justícia ha obligat el consistori a pagar 879.000 euros com a mesura cautelar abans de pronunciar-se sobre la petició dels 6,7 milions.

A més a més, l’ocupació d’uns terrenys al barranc de les Monges, valorats en 2,2 milions més altres 500.000 euros d’interessos, ocupa el següent lloc en la llista de possibles indemnitzacions que haurà d’afrontar l’Ajuntament de Riba-roja de Túria a mitjà termini. L’origen del conflicte es remunta al 2005, quan el consistori es va comprometre a permutar aquests terrenys privats per uns altres a la zona del Calvari. Una permuta que, finalment, mai es va arribar a executar.

Demandes per incendis i conflictes contractuals

Aquestes quantitats s’afegeixen a moltes altres com els 2,2 milions que exigeix el propietari d’una fàbrica que es va incendiar en un polígon industrial de Riba-roja pel foc causat per una empresa annexa que mancava de la pertinent llicència d’activitat en considerar l’Ajuntament com a “responsable civil subsidiari” d’aquestes anomalies administratives.

Una altra indemnització de 2,2 milions arran de la falta d’execució d’un programa d’actuació integrada (PAI) és la causa d’un altre problema judicial amb una coneguda empresa immobiliària valenciana pel possible dany i perjudicis causats en el transcurs del procés administratiu.

Una altra empresa figura en la llista de conflictes amb l’Ajuntament amb la reclamació de 506.000 euros en considerar “contrari a llei la decisió de rescindir un contracte per prestació d’un servei municipal”, han explicat les mateixes fonts.

Les previsions de desemborsament econòmic es completen amb altres 420.000 euros que exigeix una altra mercantil urbanística per diversos litigis administratius i un milió d’euros en concepte de costes i interessos financers en funció dels recursos i demandes judicials.

En el comunicat, l’alcalde, Robert Raga, lamenta “l’horitzó judicial i econòmic que s’apropa per a l’Ajuntament a mitjà termini” i afegeix que el consistori haurà de realitzar “un gran esforç per a defensar els interessos dels seus veïns”.

Comparteix

Icona de pantalla completa