Diari La Veu del País Valencià
El Consell demana a Montoro eliminar la taxa de reposició per a poder sumar més policies locals

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha demanat aquest dijous al ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, eliminar les limitacions perquè les policies locals puguen incrementar els seus efectius i, per a això, l’ha instat al fet que en els pressupostos del 2018 “es tinga per atesa d’una vegada la necessitat de reposició total i més enllà de 100 per cent per a recuperar el terreny perdut en ocupació en funcions bàsiques com la seguretat”.

Així ho ha assenyalat, aquest dijous, el president del Consell en la seua compareixença posterior a la reunió del gabinet tècnic de coordinació de policies locals, on han compartit algunes recomanacions i suggeriments per a millorar la formació i autoprotecció dels agents locals davant l’amenaça terrorista. En aquest sentit, Puig ha explicat que alguns dels temes abordats considerats urgents són la necessitat d’augmentar la protecció dels agents amb la dotació per a tots els policies d’armilles antibales i antitalls, l’eliminació de les patrulles unipersonals per a enfortir la posició dels agents i la qüestió d’armament dels agents locals –s’ha plantejat el debat de l’ús d’armes llargues–.

Preguntat per si el Consell es planteja ajudar els municipis amb menys recursos perquè doten els seus agents d’armilles i d’armes, Puig ha afirmat que el Consell estudiarà la possibilitat d’implementar unes línies d’ajudes per a fer més efectiu “aquest espai d’autoprotecció i lluita contra el terrorisme”. Així mateix, s’ha compromés a “intentar donar suport amb tot el que estiga en la seua mà”, com ara l’aspecte formatiu: “Augmentarem el treball a través de l’institut” de seguretat, ha dit. “La formació dels policies és fonamental i, en aquest cas, és bàsica l’específica contra el terrorisme”, ha afegit.

Puig ha instat, així mateix, els ajuntaments a convocar les Juntes de Seguretat Local “de manera periòdica” per a “intentar complementar i cercar les màximes sinergies”. Ha dit que són “especialment útils” quan hi ha esdeveniments de característiques multitudinàries que “exigeixen una resposta clara”. Així mateix, ha afirmat que proposarà al delegat del govern espanyol, Juan Carlos Moragues, que convoque la Junta Autonòmica de Seguretat perquè considera que “s’ha de plantejar com una visualització clara el combat comú contra el terrorisme”.

Policia autonòmica

Puig, preguntat pel projecte d’incorporar policies locals en el cos de la Policia Autonòmica, ha comentat que desconeix per què “volen cercar enemics on no n’hi ha”. “Per què s’intenta fabricar aquesta confrontació absurda? Hi ha algú en contra que es coordinen policies locals i que hi haja espais on es puga configurar la policia local amb l’autonòmica?”.

Aquesta opció d’unió, ha dit, li sembla “positiva” perquè “és un camí de cooperació en l’àmbit local i autonòmic que podria derivar en una policia autonòmica nova, diversa, amb un plantejament diferent i que podria alternar aquest doble àmbit competencial”. “És una idea damunt de la taula per a veure com podem treballar conjuntament. És un debat racional i desqualificar-lo, simplement, al meu parer, demostra la falta absoluta d’intel·ligència”, opina.

Comparteix

Icona de pantalla completa