Diari La Veu del País Valencià
Escola es concentra davant del TSJ per a denunciar l’arbitrarietat en la suspensió del Decret de Plurilingüisme

Una desena d’entitats han donat suport aquest matí a la concentració convocada per Escola Valenciana davant del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià per a reclamar l’aplicació del Decret de Plurilingüisme per al curs 2017-2018 aprovat pel Consell i suspés de forma cautelar per l’alt tribunal valencià. Així mateix, l’acció també volia servir per a denunciar “l’arbitrarietat” de les instàncies judicials, ja que, segons explica l’entitat presidida per Vicent Moreno, el TSJ manca d’arguments objectius contra el Decret. “No hi ha cap motiu coherent per a evitar l’aplicació de la normativa aquest curs, perquè es basa en el principi d’igualtat d’oportunitats, és a dir, se centra en el fet que tot l’alumnat del País Valencià siga plurilingüe i, així, tracta de compensar els defectes de la LUEV”, expressen.

En aquest sentit, Escola subratlla que les úniques raons que impedeixen el bon funcionament escolar i l’aplicació del Decret Plurilingüe són “merament ideològiques” i no es fonamenten sota criteris pedagògics. “En Escola Valenciana defensem l’aplicació del Decret de Plurilingüisme el curs 2017-2018 i pensem que és incoherent la decisió del TSJ que manté la suspensió cautelar de la llei educativa, consensuada per tota la comunitat educativa, sindicats i organitzacions que defensem l’escola pública, de qualitat i en valencià, així com la normalització de la nostra llengua en tots els àmbits”, pot llegir-se al manifest que han fet públic.

Escola Valenciana insisteix en la legalitat del Decret 9/17 de 27 de gener, del Consell, que estableix el model lingüístic del sistema d’ensenyament en l’àmbit valencià, perquè, d’una banda, no lesiona cap dret fonamental, tal com assegura l’informe de la Fiscalia i, d’altra banda, aquesta normativa ha comptat amb l’ampli consens de la Comunitat Educativa i l’assessorament de les Unitats d’Ensenyament Multilingüe, que estudien els mètodes òptims per a assolir un alumnat plurilingüe. A més a més, l’entitat subratlla entre els seus arguments que el Decret representa una evolució del camí recorregut pel desplegament i l’aplicació de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià –LUEV– del 1983, que aplica un model de bilingüisme a l’ensenyament que ha produït resultats positius i constratables durant més de 30 anys.

Aixi mateix, Escola recorda l’existència de dues sentències judicials que avalen la legalitat del Decret de Plurilingüisme, llevat de la disposició addicional cinquena. La Fiscalia va desestimar les demandes interposades per la Central Sindical Independent i de Funcionaris –CSI-F– i la Unió Sindical Obrera –USO– contra la norma educativa, atés que no lesiona cap dret fonamental. “La disposició addicional cinquena, que preveu l’expedició de certificats de coneixements de llengües, no tindrà efectes sobre el sistema educatiu fins al 2023, per tant, el Decret s’hauria d’aplicar aquest curs, ja que sols entra en vigor en Educació Infantil”, expliquen. “Estudiat el fons, el tribunal conclou que el Decret no atempta contra els drets fonamentals. I és amb aquesta sentència amb la qual el TSJ va desestimar el recurs d’USO en què demanava la nul·litat del Decret de Plurilingüisme. I és per això que no entenem com és possible que l’òrgan col·legiat mantinga les mesures cautelars a l’aplicació de la llei educativa.

“Fomentar l’odi”

D’altra banda, Escola també lamenta els recursos presentats per la Diputació d’Alacant i l’Asociación para la defensa del castellano en la Comunidad Valenciana, ja que en la seua opinió tenen la finalitat “de fomentar l’odi entre conciutadans i fer servir la llengua com a arma política, en lloc de crear ponts d’unió entre les diferents cultures, promoure l’entesa, la convivència i el coneixement de llengües, que són alguns dels objectius del Decret”.

“Amb la paralització de la norma educativa es juga amb els drets fonaments de l’educació de l’alumnat. Des d’Escola Valenciana subratllem que el Decret no obliga ningú a estudiar en valencià. De fet, l’article 4 de la norma respecta i reconeix el dret a triar l’opció lingüística davant l’Administració per part de la ciutadania, tal com recull la LUEV. Nosaltres pensem que és legítim que el valencià siga la llengua vehicular en l’ensenyament per a assolir el vertader plurilingüisme, complir amb la legalitat i oferir igualtat d’oportunitats a tot l’alumnat del País Valencià. És coherent que el Govern valencià assegure el respecte vers el valencià i fomente l’ús de la llengua pròpia a fi de compensar la desigualtat històrica que patim”, insisteixen des de l’entitat.

Entre les organitzacions que han estat presents a l’acte hi havia Podem, ERPV, EUPV, Els Verds del País Valencià, la Coordinadora Obrera Sindical, STEPV-Intersindical Valenciana, CCOO PV, UGT PV, la Unió de Llauradors i Ramaders, la Plataforma pel Dret a Decidir, Enllaçats per la Llengua, FAMPA València, Societat Coral el Micalet, Ca Revolta, Fundació FULL, l’Associació d’Editors del PV, ACICOM, la Plataforma per la Llengua, ACPV, la Unió de Cooperatives d’Ensenyament Valencianes (UCEV), Xúquer Viu, València Laica i l’Assemblea per les Llibertats i contra la Repressió.

Comparteix

Icona de pantalla completa