Diari La Veu del País Valencià
El PSOE demana la compareixença urgent de Montoro perquè explique perquè no hi ha un nou model de finançament

El PSOE, a través del diputat al Congrés per Alacant i portaveu en la comissió d’Hisenda i Funció Pública, Julián López, ha sol·licitat la compareixença urgent del ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, “per a exigir-li responsabilitats pels retards de la reforma del sistema de finançament””.

En aquest sentit, el diputat ha assenyalat en un comunicat que els socialistes han presentat la sol·licitud de compareixença en la comissió d’Hisenda perquè ja no els valen “les apel·lacions a la falta de recursos, que tan recurrent han sigut durant anys”, i ha apuntat que “mentre el PP es parapetava darrere de l’excusa de la falta de recursos, sí que aconseguien els diners per a rescatar bancs i autopistes de peatge”.

“Si el govern [espanyol] no tenia recursos, no entenem com és possible que defensara i aplicara una rebaixa fiscal a les grans corporacions i a les rendes més altes o per què es va permetre realitzar una amnistia fiscal –declarada inconstitucional– que va facilitar que eixiren impunes els que van ocultar durant anys milers de milions al fisc”, ha qüestionat López.

En aquesta línia, el dirigent socialista s’ha mostrat convençut que “ja que a Montoro li agrada tan poc plorar i les lamentacions, segur que dóna la cara en la comissió, assumeix totes les seues responsabilitats, es posa a treballar i reconeix que no s’ha canviat el sistema de finançament perquè ni a ell ni al PP li ha interessat políticament solucionar el problema de l’infrafinançament de la Comunitat”.

De la mateixa manera, ha apuntat que, ja que parlen de consens, “tampoc ens serveix ja, ni tan sols com una mala excusa”, l’argument que estan esperant al consens polític per a reformar el sistema perquè ni el ministre Montoro ni el president Mariano Rajoy “van tenir en compte la necessitat de consens polític amb els governs autonòmics quan van retallar en Educació o en Sanitat”.

Així mateix, ha assenyalat que també el PP “s’ha passat per ‘l’arc del triomf’ l’acord i el consens a l’hora de recórrer al Constitucional lleis aprovades pels governs progressistes com el de Ximo Puig que únicament pretenen revertir i acabar amb les retallades en serveis públics que ha imposat el PP durant anys”.

Per tot açò, han tornat a insistir en la necessitat que Montoro “assumisca les seues responsabilitats i es pose a treballar de forma immediata en un nou sistema de finançament ja que el que està en vigor havia d’haver-se revisat fa quatre anys”.

Sobre aquest tema, el diputat alacantí del PSOE ha apuntat que el model aprovat l’any 2009 “es va dur a terme en un context molt diferent a l’actual i incloïa l’obligació que es revisara cada cinc anys per a corregir els desequilibris que pogueren derivar-se de la seua aplicació en el següent quinquenni”.

Comparteix

Icona de pantalla completa