Diari La Veu del País Valencià
Puig exigeix a Rajoy que es mulle amb el nou sistema de finançament

L’avís llançat aquest cap de setmana per Mariano Rajoy a Alboraia al voltant de l’aprovació del nou sistema de finançament ha tingut resposta del president de la Generalitat. Rajoy va advertit dissabte que només aprovarà una reforma que tinga el vistiplau de PP i PSOE, amb el benentés que l’acord dels dos partits inclou el suport de tots els territoris que governen.

A parer de Ximo Puig, la responsabilitat d’engegar el nou sistema és del govern d’Espanya, atés que “té la majoria dels vots al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF)”. El cap del Consell ha assenyalat que acudirà dijous a la reunió amb Rajoy “en la condició de president de la Comunitat Valenciana” i que no té “la vocació d’alinear ningú”.

“Ja tinc el meu deure. He fet un treball previ amb diverses comunitats governades per diferents partits. A més, l’informe dels experts diu en gran mesura el que hem vingut dient: que hi ha un dèficit de 16.000 milions al sistema. És un dèficit de base. I unes asimetries. El govern d’Espanya no es pot escudar en el fet que hi haja un acord entre totes les comunitats autònomes per a aprovar el nou model. Això no va així”, ha recordat Puig abans d’advertir a Rajoy que “no es poden fer trampes”.

El president de la Generalitat s’ha preguntat si “el govern (espanyol) es quedarà sense fer res davant d’una injustícia patent”, en referència a l’infrafinaçament del País Valencià. També s’ha qüestionat “per què” Rajoy no aplica la mateixa lògica de la unaninimitat entre partits i territoris “per a l’assignació del dèficit” permés a les comunitats autònomes. Puig ha assegurat que “el govern d’Espnaya no és només un àrbitre i hi té un paper fonamental”.

“Anem amb més de dos anys de retard. El canvi de model s’ha de fer. Hem posat una proposta a taula que va en favor dels qui estem en pitjor situació. El dèficit de finançament afecta el creixement econòmic i el benestar de tots”, ha conclòs.

Manifestació: “Respectem el que decidisquen els agents socials”

El president de la Generalitat ha deixat en mans de sindicats, patronal i altres forces socials l’organització de l’anunciada manifestació per la millora del finançament, inicialment prevista per al mes d’octubre, però que es podria ajornar per tal que no se celebre en dates properes al referèndum per la independència de Catalunya.

Puig ha entés que el començament del mes d’octubre “puga estar contaminat” pels esdeveniments catalans, però ha recordat que “el problema territoral d’Espanya no es limita a Catalunya” i ha reivindicat la condició de “nacionalitat” del País Valencià i la seua necessitat de disposar dels mecanismes adequats per al seu desenvolupament.

Inici de curs escolar amb “tranquil·litat”

El cap del Consell també ha garantit que el curs escolar començarà amb “tranquil·litat” i que serà millor que “el de l’any passat”. Per això, ha fet un recompte de les millores, com el reforçament de l’ensenyament de l’anglés amb 1.000 professors nous i els ajuts per als llibres que fan que la despesa dels pares al País Valencià siga de les més baixes de l’Estat.

Comparteix

Icona de pantalla completa