Diari La Veu del País Valencià
L’equip de confiança d’Empar Marco guanya posicions en la carrera per les subdireccions d’Àpunt

El procés de contractació de les persones encarregades de dirigir l’engegada de la nova radiotelevisió pública Àpunt Mèdia segueix el seu curs. Després de la publicació, a meitat d’agost, de les llistes amb l’autobaremació dels candidats a ocupar els llocs de treball provisionals amb rang de servei o subdirecció, la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC) va publicar aquest dilluns la resolució amb les puntuacions aconseguides pels candidats en la memòria que van haver de presentar, d’acord amb les bases reguladores de la provisió d’aquests llocs de treball. En aquesta fase del procés, l’ordre dels candidats en cadascuna de les borses ha canviat i, en algunes d’elles, de manera substancial.

Tot i que la baremació és provisional, ja que els candidats encara han de presentar els documents acreditatius dels seus mèrits i requisits sol·licitats, i que encara queda la tercera i definitiva fase del procés que constitueix l’entrevista personal, la memòria amb el projecte dels aspirants per a les diferents subdireccions ha fet que l’equip de confiança de la directora general d’Àpunt, Empar Marco, se situe en una bona posició per a ocupar un lloc de responsabilitat en la plantilla provisional dels nous mitjans públics.

Empar Marco va formar a mitjans d’abril el seu primer equip encarregat d’engegar el projecte. El van compondre César Martí, Esperança Camps, Albert Vicent, Ernest Sorrentino i Elena Vilanova. Llevat del primer, els altres quatre aspiren a encapçalar algun dels departaments dels nous mitjans. Així ho demostren les puntuacions que han obtingut en les primeres dues fases del procés. Agafant com a bona l’autobaremació –que és molt probable que siga esmenada per la comissió de valoració en els propers dies– i sumant la puntuació obtinguda en la memòria, el nucli de confiança de Marco té moltes possibilitats d’aconseguir un lloc en l’organigrama d’Àpunt Mèdia. Tots ells han sumat més de 30 punts sobre els 35 totals que valia la memòria.

Les millors notes en les memòries

Segons aquests càlculs, en la subdirecció d’informatius no diaris, Esperança Camps obté la millor nota de les memòries presentades i puja del lloc 19 que va obtindre en l’autobaremació al quart. Camps es queda a 9 punts de Clara Castelló, la millor una vegada sumades les dues puntuacions. Es tracta, en qualsevol cas, d’una distància recuperable amb l’entrevista personal, que pot atorgar fins a 35 punts més.

El millor situat de l’autobaremació per a aquest càrrec era Benjamín Marín, que queda exclòs en no haver superat el mínim de 20 punts dels 35 requerits per a ser convocat a l’entrevista. Ha obtingut 19 punts. Marín –qui també va ser un dels candidats a la direcció general d’Àpunt– encapçalava l’autobaremació per a dirigir la unitat de projecció social. També es queda fora pels 17 punts obtinguts en la memòria. Per a aquest lloc, també millora posicions Albert Vicent en passar del seté lloc al segon gràcies a l’excel·lent resultat obtingut en la memòria (34 de 35 punts). Tot i això, no aconsegueix superar Esperanza Arjona i es queda a 2 punts i mig a falta de l’entrevista.

La subdirecció de continguts tampoc no ha sigut propícia per a Benjamín Marín per la mateixa raó que en les anteriors categories: no ha arribat als 20 punts de la memòria. Tot el contrari que Ernest Sorrentino, qui s’ha quedat a 1,5 punts del màxim i ha escalat del 14é i penúltim lloc al quart. En el seu cas, el separen, de moment, 12,5 punts d’Alfred Costa Folgado, líder provisional. Tot pendent també de l’entrevista.

Elena Vilanova ha fet la millor memòria per a la subdirecció de programació i puja del seté al segon esglaó. Com Sorrentino, té en Alfred Costa el rival a batre, en aquest cas amb 8 punts de distància. De nou Benjamín Marín és el gran perjudicat. Cau sense poder competir després d’obtindre 18,5 punts en un tràmit que en requeria almenys 20.

La periodista Anna Peña, una de les autores del llibre d’estil d’Àpunt i columnista de Diari La Veu, s’ha col·locat en primera posició en la borsa de gestor de continguts web i xarxes socials. En la memòria, Peña ha sumat la nota més alta (34 punts), la qual cosa li ha permés escalar de la cinquena posició que va ocupar en la presentació de mèrits a la primera després de sumar les notes de les dues primeres fases.

Durant la primera fase d’aquesta borsa, va ocupar el primer lloc la periodista Paula Meseguer, secretària autonòmica de Comunicació en els primers anys del govern d’Alberto Fabra i qui abans havia ocupat diversos càrrecs de responsabilitat en el PP valencià i va desenvolupar part de la seua trajectòria periodística en Radiotelevisió Valenciana. El fet de ser la millor posicionada després de l’autobaremació de mèrits per a portar la plataforma web i les xarxes socials dels nous mitjans va despertar algunes crítiques atesa la seua estreta vinculació al PP. La nota de l’autobaremació, però, no era definitiva tal com va explicar el conseller de la CVMC Rafa Xambó en una piulada en ser preguntat per la seua opinió pel fet que la cap de premsa de Fabra poguera ostentar un càrrec de responsabilitat en la nova tele. “Falta valorar projecte i entrevista. Esperem que prevalga la llum”, va dir. Amb llum o no, la realitat és que Paula Meseguer s’ha quedat sense opcions d’optar al càrrec atés que no ha aconseguit, en la memòria, el mínim de 20 punts que dóna la possibilitat als aspirants de passar a l’entrevista personal.

Malgrat no formar part de l’equip de persones que amb Empar Marco van començar l’aventura de posar en marxa Àpunt, el reconegut periodista Ximo Ferrandis podria considerar-se persona de confiança de la directora general, amb qui manté una bona relació professional. L’experiodista d’El País ha aconseguit la puntuació més alta en la memòria amb 31 punts (nou més que el segon). Això li dóna opcions de convertir-se en el futur subdirector d’informatius diaris tot i que hauria de fer una molt bona entrevista personal atés que, de moment, sumant les notes de les dues primeres fases, ocupa el quart lloc en la borsa.

Una remuntada espectacular és la de l’aspirant a la secretaria de direcció Maria Carme Beltran, qui passa del nové i darrer lloc al segon després d’obtindre 33 punts per la memòria, 13 més que María Isabel Norman. Tot i això, Norman continua amb 8,5 punts d’avantatge en aquesta classificació provisional. Una vegada més, l’entrevista dictarà sentència.

Procés de verificació

A partir d’aquest dimarts, tots els candidats que hagen superat els 20 punts en la memòria i que, per tant, puguen accedir a la fase d’entrevista, “hauran de presentar, en un termini de 5 dies hàbils, la documentació acreditativa dels requisits i mèrits que s’han fet constar en la sol·licitud, a excepció de l’acreditació de la capacitat funcional, que s’efectuarà si la persona integrant de la borsa resultara cridada per a la provisió temporal d’un lloc de treball i en el moment en què es formalitze el corresponent contracte laboral”, segons les bases de la convocatòria de les borses.

Una vegada revisada la documentació, la comissió de valoració podrà reordenar els llistats d’acord als mèrits i requisits que hagen pogut acreditar els candidats. Una vegada resolt aquest tràmit, els aspirants se sotmetran a l’entrevista personal que estarà valorada en un màxim de 35.

El procés per a cobrir les places per a les subdireccions és el més avançat pel que fa a la contractació de personal. Pel que fa al gruix de la plantilla provisional, aquest dilluns es van convocar 35 borses de treball temporal per a cobrar diferents categories professionals, la majoria d’elles de periodistes.

Comparteix

Icona de pantalla completa