Diari La Veu del País Valencià
Igualtat acull en sis mesos 101 dones víctimes de maltractament i 122 xiquets en centres especialitzats

Un total de 101 dones víctimes de maltractaments i 122 xiquets que estaven al seu càrrec han sigut acollits i atesos durant els sis primers mesos d’enguany en els centres residencials especialitzats en l’Atenció Integral a Dones Víctimes de Violència de Gènere de la Generalitat. Així ho assenyalat aquest dimarts el secretari autonòmic d’Inclusió i de l’Agència Valenciana de la Igualtat, Alberto Ibáñez. Respecte a les 101 dones i 122 fills acollits, un total de 49 dones i 55 xiquets han sigut atesos en els dos centres d’Alacant; 27 dones i 40 xiquets, en el de Castelló, i 25 dones i 27 xiquets, en el de València.

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives disposa de centres residencials especialitzats per a les dones víctimes de violència, soles o acompanyades per fills menors al seu càrrec que, donada la gravetat de la situació de violència, necessiten d’un allotjament alternatiu que els preste acollida i protecció. Segons ha assegurat Ibáñez, en els centres residencials se’ls ofereix un “clima càlid i propici a la convivència solidària” entre les dones i els xiquets.

La finalitat és prestar-los una ajuda psicològica i suport social i “facilitar-los els mitjans que els ajuden a superar la situació de violència patida”, segons ha explicat el secretari autonòmic. Així mateix, des dels centres se’ls facilita també suport a la formació i inserció laboral, de manera que “s’estimula la seua motivació, promoció de la seua formació general i complementària i suport en la cerca d’ocupació”, ha indicat Ibáñez.

El secretari autonòmic d’Igualtat ha qualificat d'”insuficient” la xarxa que hi havia en aquests últims 20 anys. Per aquest motiu ha afegit que, des de la Conselleria, s’està ultimant l’engegada d’un nou servei que suposa “un increment de places i professionals” amb noves figures, com ara els psicòlegs i educadors infantils. Aquests desenvoluparan programes individualitzats i integrals per als xiquets víctimes d’aquestes agressions. Així mateix, ha concretat Alberto Ibáñez, el nou model de centres preveu una reducció de la ràtio fins a un màxim de 20 places en els centres de recuperació integral o l’ampliació de l’estada en aquestes instal·lacions, de manera que es passarà de mig any a un any sencer.

Paral·lelament a l’augment de places residencials, el secretari autonòmic ha indicat que es genera una xarxa d’habitatges tutelats, “on les dones podran estar fins a un període de dos anys acompanyades per equips multidisciplinaris i s’engegaran una sèrie de mesures per a afavorir l’emancipació i autonomia d’aquestes dones”.

La Conselleria incrementa la places d’atenció i els professionals dels centres d’atenció a les víctimes i obrirà, en breu, un nou centre d’emergència a València

D’altra banda, Ibáñez ha recordat que la Conselleria d’Igualtat obrirà un nou centre d’emergència a València, un recurs especialitzat de curta estada, que ofereix acolliment immediat a les dones víctimes de violència masclista així com als fillsque l’acompanyen. Des d’aquests, se’ls proporciona allotjament, manutenció, protecció, suport i intervenció psicosocial especialitzada. Cal apuntar que, en la demarcació de València, no es disposa en l’actualitat de cap recurs d’aquest tipus. El centre disposarà de 13 places i serà atès per un equip multidisciplinari format per 11 professionals. Fins avui, la Conselleria disposa d’un centre d’emergències situat en la ciutat d’Alacant, amb 12 places per a dones víctimes i els seus fills així com 4 places d’aquestes característiques en el Centre d’Atenció Integral a Castelló.

Paral·lelament, la Conselleria d’Igualtat compta amb una xarxa de 13 centres especialitzats, concretament 6 centres d’acolliment i 7 habitatges tutelats per a dones en situació o risc d’exclusió social i en les quals la Generalitat ha atès, durant el primer semestre del 2017, un total de 294 dones. Aquest servei públic té per objecte la reintegració social de les dones en situació o risc d’exclusió social i requereix la prestació d’una atenció residencial, a més d’una sèrie de serveis d’atenció professional especialitzada. Així, a més d’oferir allotjament i manutenció a les dones acollides, disposen d’un equip de psicòlegs, treballadors socials i educadors per a promoure la seua inserció social i laboral.

Comparteix

Icona de pantalla completa