Camps no aconsegueix arxivar la causa que investiga els contractes per a la celebració de la Fórmula 1

L'expresident de la Generalitat està sent investigat per presumpta malversació i prevaricació per la compra per part del Consell de l'empresa Valmor
/ València
5 setembre 2017 01:00h

El jutjat número 2 de València ha decidit rebutjar la petició de l'expresident de la Generalitat Vlaenciana, Francisco Camps, d'arxivar la causa que investiga possibles irregularitats en els contractes firmats per a la celebració del Gran Premi d'Europa celebrat a València entre els anys 2008 i 2012. Camps va demanar al jutjat sobreseure aquesta causa en la qual està sent investigat per presumpta malversació de fons públics i prevaricació administrativa. Juntament amb ell, també estan sent investigats en la causa l'exconsellera d'Esports Lola Johnson i l'expilot Jorge Martínez 'Aspar'. "Si aquesta instructora apreciara de forma evident que els fets denunciats manquen de rellevància penal, hauria arxivat amb la major rapidesa la causa", ha manifestat la jutge en la interlocutòria en la qual rebutja la petició de l'expresident Camps.

Una de les últimes mesures adoptades pel jutjat va ser la de prorrogar aquesta causa i fixar un nou termini per a concloure la instrucció: 18 mesos. Açò és fins a desembre del 2018. En el procediment hi ha una peça declarada secreta.

Francisco Camps va presentar al juny un escrit en el jutjat en el qual va realitzar diverses al·legacions. Una d'elles era que la instructora revisara, "ja i sense dilació", si les causes que servien per a dictar el secret –d'una peça– tenien empara legal, i que els requeriments d'informació remesos a la UDEF es compliren o, en defecte d'açò, foren anul·lats.

Així mateix, reclamava que, mentre penjara la declaració de secret, es tinguera per suspès el termini màxim d'instrucció acordat i, finalment, assenyalava que, en cas de no existir la connexió suficient entre la part de la causa no secreta i la secreta, es procedira a la declaració de separació de peces, amb un interés de la no secreta per la resolució de les peticions d'arxiu i sobreseïment que estan des de fa un any per dictar.

Després d'estudiar les al·legacions, la magistrada recorda a Camps, en primer lloc, que el motiu de l'existència del secret d'una peça de la recerca es deu, "com s'ha expressat en reiterades ocasions", a la "necessitat" que la UDEF, encarregada de la recerca dels diferents correus, puga realitzar el seu treball "amb rigor i seguretat".

Quant a la sol·licitud d'arxiu del procediment o, almenys, de la causa original, la magistrada assenyala que és "encara prompte". "La causa ha de ser completada i les recerques pendents, acabades sense que càpiga en aquest moment processal un pronunciament d'aquest calibre quan falten diligències de prova per aportar", assenyala

Per part de Camps es recorda que existeixen resolucions de l'Audiència de València que es refereixen a la falta de necessitat de mantenir una causa oberta quan es tenen dades objectives de la falta de responsabilitat dels investigats. Sobre aquest tema, la jutgessa li indica: "Si aquesta instructora apreciara de forma evident que els fets denunciats manquen de rellevància penal, hauria arxivat amb la major rapidesa la causa. Sent que falten proves per practicar, no resulta possible l'arxiu i la no declaració de complexitat".

Respecte al secret que ha sigut prorrogat en la peça separada, la instructora indica que sempre hi ha la possibilitat que una vegada siga sol·licitada novament la pròrroga del mateix pel ministeri fiscal, si s'observa que no existeixen motius que justifiquen continuar en aquesta situació, es podrà alçar el secret.

Amb tot, la jutgessa desestima les peticions de la representació de Camps a excepció del relatiu a la interrupció dels terminis d'instrucció. També, la decisió sobre la pròrroga del secret de la peça, decisió que s'ajorna al moment en què el ministeri públic demane una nova pròrroga.

Origen de la querella

La querella de Fiscalia Anticorrupció que va donar origen a aquesta causa es va centrar en quatre aspectes fonamentals, entre ells, el contracte signat entre Valmor i l'empresa pública Circuit del Motor per a organitzar la Fórmula 1, pel qual la mercantil no va pagar "ni un euro", en perjudici dels fons públics, i l'ordre perquè la Generalitat es constituïra com a avalista de Valmor sense seguir el procediment administratiu fixat en la Llei d'Hisenda de la Generalitat i la Llei de Pressupostos del 2011.

Els altres dos són, segons la querella, l'ordre que Camps va donar a Johnson, malgrat que no tenia competència per a açò, perquè signara el contracte de 19 de juliol del 2011 pel qual el Consell prestava l'aval a l'empresa, així com l'assumpció per part del Consell del cànon anual de 26 milions de dòlars "sense assumir cap dret".

next