Diari La Veu del País Valencià
El MIM obrirà la 28a edició a punt de penjar el cartell de complet

Un quart d’hora van tardar a vendre’s les primeres 2.500 entrades que l’organització de la 28a edició de la Mostra Internacional de Mim de Sueca va traure la venda i, a tan sols una setmana perquè comence el festival, el 80% de les localitats ja estan venudes. En el cas d’alguns espectacles com Cirque Poussière de la companyia La Faux Populaire, els tiquets ja estan exhaurits per a les quatre representacions que es faran al poliesportiu de la capital de la Ribera. Són algunes de les xifres que demostren no sols la consolidació del certamen, sinó també de l’alt grau de fidelització entre el seu públic.

“L’empresa que ven les entrades ens va traslladar la seua sorpresa perquè un festival organitzat a una localitat com Sueca tinga tanta demanda”, va expressar ahir Joan Santacreu, director del MIM, durant la presentació a la premsa que, després de molts anys, no es va celebrar a la ja tradicional Muntanyeta dels Sants, amb la intenció de subratllar la importància de la cita. Això no obstant, Santacreu va advertir del “perill” que pot comportar acomodar-se a una estructura i a un model que funciona amb èxit, gràcies a la gestió realitzada pel seu antecessor en el càrrec i actual director de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), Abel Guarinos, també present a l’acte. “Hem de ser i som ambiciosos i hem d’explorar al màxim les nostres possibilitats perquè volem continuar sent un referent del teatre de gestos”, va assegurar el director del MIM.

Joan Santacreu: “Hem de ser i som ambiciosos i hem d’explorar al màxim les nostres possibilitats perquè volem continuar sent un referent del teatre de gestos”

Així ho constata l’assistència de més de 22.000 espectadors en cadascuna de les últimes edicions, la cobertura informativa massiva que li atorguen els mitjans de comunicació escrits i audiovisuals i la presència de companyies com ara La Fura dels Baus, Sèmola Teatre, Vol-Ras i Comediants (Barcelona); Stalker Stilt Theatre (Austràlia), Dram-Bakus, Jo Bithûme i La Jacquerie (França); Yllana (Madrid), CVOCI-Mims Bojos de Praga (República Txeca), Jango Edwards i Avner Eisenberg (EUA); Pantakin da Venezia i Teatro Scientífico di Verona (Itàlia); i Xarxa Teatre, Visitants, Circ Gran Fele, Maduixa o El Pont Flotant, entre les més de cent companyies que hi han participat.

En el mateix sentit es va expressar el secretari autonòmic de cultura, Albert Girona, que va rememorar els inicis del MIM com “una proposta atrevida, valenta i singular” d’una ciutat “òrfena” d’un esdeveniment cultural d’aquestes característiques. “Estem parlant no sols d’un festival consolidadíssim, sinó d’un dels imprescindibles del sector internacional”, va argumentar Girona com a justificació per a l’augment de les ajudes concedides per la conselleria al MIM, que s’han triplicat des del 2015, en passar dels 16.000 euros de l’últim govern del PP als quasi 50.000 que es destinen a l’edició del 2017. Així mateix, va destacar altres característiques, que, en la seua opinió, fan el certamen mereixedor del suport institucional: cultura feta a les comarques (territorialització); cooperació interinstitucional; democratització de la cultura; creació de nous públics i oferta de qualitat i excel·lència.

El director del MIM, Joan Santacreu, acompanyat del secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona; l’alcaldessa de Sueca, Raquel Tamarit; el regidor de Cultura, Vicent Baldoví, i el president de la Fundació Bancaixa, Rafael Alcón. / FRANCESC VERA

Una vintenta de propostes

Amb aquests paràmetres i sota el lema “La musicalitat en l’escena”, el festival desplegarà la seua programació del 13 al 17 de setembre amb 20 propostes en les quals “la música, els instruments, els sons o les cançons brillaran amb veu pròpia en cadascun dels espectacles programats, tant de teatre de sala com de carrer i en els quals el gest, la gestualitat, el mim, el cos i el moviment dels intèrprets són el principal element artístic i el més important canal comunicatiu amb el públic”, va detallar Santacreu.

Així mateix, en aquesta nova edició, el MIM segueix apostant per exhibir el millor de les companyies valencianes, que arribaran a Sueca aquest setembre amb propostes molt diferents. Des del Circ Social, de La Finestra Nou Circ; la dansa-teatre De traca, ballada per A Tempo Dansa; l’estrena de Tant de bo, de l’emergent companyia Quitter; fins a la peça d’artesania teatral Tempus, amb la qual Visitants explora la privadesa en l’espai públic; l’espectacle A la balconada de Truna, l’escenari del qual serà una balconada, i la peça còmica circense The Audition de Xa Teatre.

Dins d’aquest context valencià, el festival acollirà l’estrena absoluta d’En els núvols, en el qual La Negra ha reunit Carlos Amador, Diego Guill i Xavo Giménez per a parlar, sense paraules i al públic familiar, sobre els diferents, els solitaris o els rebutjats. I per a injectar el verí del teatre als xicotets espectadors, el MIM els proposa, de la mà d’Scura Produccions, iniciar-los en el món del circ i les arts escèniques en l’espai Ludi Planet.

Viatge a la infància i a la revolució russa

L’avantguarda escènica gestual, circense i de dansa i les seues infinites possibilitats protagonitzaran els muntatges de sala en els quals la paraula callarà per a escoltar el cos i emocionar amb el gest. Amb un esperit de creació sense límits, els belgues Okidok transgrediran tots els codis del clown i circ en Slip experience per a transportar-nos a un univers divertit i poètic. Els francesos La Faux Populaire arribaran a Sueca amb Cirque Poussière, carrusel de circ, teatre d’objectes i dansa per a recuperar la infància, i els seus homòlegs Blick Theatre presentaran amb les seues marionetes en Hullu els éssers més estrambòtics d’una comunitat.

Per la seua banda, des de Catalunya arriben dues companyies amb sengles aventures escèniques. En Allegro, Cor de Teatre traça un viatge vertiginós amb 14 cantants que exploren i esborren les fronteres entre la gran música clàssica i l’humor visual més sofisticat, i Guillem Albà & Clara Peya conviden, en Pluja, a viure un divertit i poètic viatge per a cercar un refugi contra la vulnerabilitat.

Gran presència també d’espectacles gratuïts de carrer per a tots els públics. Intrèpid i sorprenent és el muntatge itinerant Doctor Dapertutto, que la companyia francesa-xilena Teatro del Silencio estrenarà en el MIM per a commemorar el centenari de la revolució russa. En la representació està prevista l’actuació d’una setantena d’actors valencians que han volgut participar-hi. Des de Catalunya arribaran a Sueca els ritmes frenètics i les coreografies impossibles que Brincadeira bolca en Vertical; la dansa aèria FAR, amb la qual la Cia. Estampades vestirà el campanar de Sant Pere, o Carilló, amb el qual La Tal robarà el temps als espectadors amb la música i els engranatges d’un rellotge gegant. I els mallorquins de La Mecànica ens donaran a conèixer Els Ravinovich amb música, teatre i clown.

Els carrers de Sueca es convertiran en l’escenari per on passaran les companyies del teatre de gest més prestigioses. / FRANCESC VERA

El MIM segueix enguany mimant els xicotets espectadors als quals ofereix, a part d’alguns dels muntatges esmentats, dues joies escèniques més: Vuelos, dels madrilenys Aracaladanza, Premi Nacional de Teatre per a la Infància i la Joventut, i Aupapá, espectacle per a bebés de 0 a 3 anys, de la companyia asturiana Zig Zag Danza.

La programació del MIM s’amplia amb activitats paral·leles, com ara el taller de teatre per a actors que impartirà Teatro del Silencio, els alumnes del qual formaran part de l’espectacle que la companyia estrenarà en el MIM, o un taller de teatre infantil de circ i xanques. El públic podrà també gaudir de la instal·lació Arrima’t a la música i l’exposició Mulïer, creació escènica de la companyia Maduixa, recentment guardonada amb el Premi Max al Millor Espectacle de Carrer. Juntament amb la programació, les jornades del MIM s’amplifiquen amb els Off-MIM, programació alternativa i “no oficial” organitzada i patrocinada pels pubs, cafeteries i altres col·lectius i entitats de Sueca amb el suport promocional i tècnic del festival.

Comparteix

Icona de pantalla completa