Diari La Veu del País Valencià
El negoci del tèxtil de la llar es fa gran

La fira del tèxtil de la llar Home Textiles Premium, organitzada per Fira València a Madrid, creix i torna a canviar d’ubicació. La tercera edició de l’esdeveniment salta a la Caja Mágica amb un 34% més de superfície expositiva i després de les dues primeres edicions, celebrades en 2015 a la Real Fábrica de Tapices i en 2016 a l’estació de Chamartín. L’edició d’enguany serà inaugurada aquest dijous pel conseller d’Economia, Rafa Climent, i comptarà amb un centenar d’expositors i professionals procedents d’una trentena de països.

El que s’ha convertit en l’únic aparador cent per cent especialitzat del sector a l’Estat compta enguany amb la presència de 171 empreses i marques expositores, la majoria d’elles d’origen valencià, com ara Cotoblau (Ontinyent), Industrias Bitex (Biar) o Textiles Pastor (Alcoi). Pel que fa al perfil dels compradors que han confirmat assistència a la fira, n’hi ha de procedències tan diverses com ara l’Aràbia Saudí, l’Algèria, el Canadà, Itàlia, el Japó, Rússia, Tunísia o Uruguai.

A més, dins de la campanya d’invitació de compradors internacionals, coordinada per la patronal tèxtil valenciana, Ateval, i amb el suport d’Ivace Internacional i Icex, està confirmada la presència de professionals de mercats emergents amb projecció de negoci com ara Armènia, l’Azerbaidjan o el Kazakhstan. La cita també rebrà la visita de periodistes internacionals dels Estats Units, Itàlia, el Kazakhstan, el Líban, el Marroc i Rússia.

Un sector que factura 1.977 milions

El negoci del tèxtil de la llar va assolir al conjunt de l’Estat una facturació de 1.977 milions d’euros en 2016, un 2,8% més que l’any anterior, segons dades del Centre d’Informació Tèxtil i de la Confecció. Es tracta d’un sector eminentment exportador atés que 1.209 milions van provindre de vendes als mercats estrangers, un 9,2% més que en 2015.

El principal mercat dels productes tèxtils de la llar fabricats a Espanya és Europa, que rep un 60% de les exportacions. Fora d’Europa tenen un pes destacable Mèxic, els Estats Units, el Marroc, l’Aràbia Saudí i els Emirats. Les 1.577 empreses del sector donaven faena de forma directa, en 2016, a 15.739 persones.

Les comarques valencianes del tèxtil

El tèxtil és un sector econòmic clau a les comarques de l’Alcoià, el Comtat i la Vall d’Albaida, els principals centres productors de l’Estat. En concret, en el cas d’Alcoi, el tèxtil representa un terç de l’ocupació industrial del municipi. La capital de l’Alcoià compta amb un 24,1% d’empleats en el sector secundari i en els últims anys aquesta ciutat ha desenvolupat també un clúster valencià de la indústria cosmètica.

Coincidint amb la fira, la Conselleria d’Economia ha destacat les polítiques de suport a la internacionalització impulsades per l’Ivace, amb una dotació pressupostària de 10,4 milions destinada a promoure les empreses valencianes als mercats exteriors. En paral·lel, el departament dirigit per Climent ha posat en marxa plans d’ajudes per valor de 10,1 milions adreçats a companyies de sectors tradicionals, com ara el tèxtil.

Comparteix

Icona de pantalla completa