Diari La Veu del País Valencià
Puig i Oltra recorden que el País Valencià és una acionalitat històrica

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha reiterat aquest dimecres que el País Valencià és una “nacionalitat històrica” i que no creu productiu entrar en un “debat nominalista” en ser preguntat per les declaracions del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, qui ha assegurat que, a més d’Espanya, que és una nació i “no solament un Estat”, en termes històrics també tindrien aquesta consideració, “almenys”, Catalunya, el País Basc i Galícia.

El president ha assenyalat que el País Valencià és una nacionalitat històrica no perquè ho diga ell, sinó perquè “ho diu l’Estatut d’Autonomia, que és la norma bàsica del funcionament de la nostra comunitat”. Puig ha rebutjat “entrar en un debat nominalista” perquè no creu “que siga productiu”.

“Més enllà d’això, és evident que a Espanya s’ha configurat un Estat autonòmic que ha de caminar cap a un Estat federal, on es garantisca la igualtat dels ciutadans i la singularitat dels territoris, i evidentment açò es pot combinar perfectament en un Estat compost com és el nostre”.

Sobre aquest assumpte, la portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha apuntat també aquest matí que, “el que s’ha de tindre en compte són dos objectius. Que els territoris tinguen el marc i se senten còmodes dins d’un projecte d’Estat i que, per tant, puga haver-hi diferents maneres d’expresar el concepte de cada territori. I la segona, que ha d’anar unida, és que es garantisca la igualtat de drets de tots els ciutadans”. A parer de la número dos del govern, “això, ara mateix, no s’està garantint”.

Per tant, per a Oltra, el debat territorial és “molt més ampli” que com s’anomenen “els diferents territoris” i primer s’ha de “garantir la igualtat dels ciutadans i ciutadanes i després les expressions dels territoris”. Al seu parer, tot plegat “ha d’anar unit, perquè si no és així, es trenca la unitat d’Espanya”.

Comparteix

Icona de pantalla completa