Diari La Veu del País Valencià
El govern de Catalunya signa en ple el decret de convocatòria del referèndum

Aquest dimecres, el Parlament de Catalunya ha viscut una jornada històrica i transcendental per al procés sobiranista. La cambra ha aprovat amb els vots del bloc independentista de Junts Pel Sí i la CUP la llei del referèndum que permet la convocatòria de la consulta independentista prevista per al pròxim 1 d’octubre. La norma ha sigut aprovada amb 72 vots a favor, 0 en contra i 11 abstencions. No hi ha hagut cap vot en contra perquè Ciutadans, PP i PSC no han participat en la votació.

Amb la llei aprovada, el govern català s’ha reunit al mateix Parlament per a signar en ple el decret de convocatòria del referèndum del pròxim 1 d’octubre. El decret ha sigut rubricat pel president Carles Puigdemont i la resta del seu govern.

L’aprovació d’aquesta norma ha estat precedida d’un llarg i tens dia al Parlament. El PSC i Ciutadans han tractat de bloquejar el debat i posterior votació de la llei del referèndum recorrent al Consell de Garanties Estatutàries (CGE) contra el fet d’haver tramitat la norma per la via exprés. L’ens consultiu els ha donat d’alguna manera la raó atés que, com ha assenyalat, és obligatori, quan es publica una llei, obrir un període de temps perquè els diputats puguen exercir el seu dret de demanar un informe al Consell. L’opinió del Consell de Garanties Estatutàries, però, no és vinculant.

La llei del referèndum ha sigut aprovada amb 72 vots a favor, 11 abstencions i 0 en contra. / JOB VERMEULEN

El govern espanyol ja ha anunciat que recorrerà contra la llei. Aquest dimecres, la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, ha explicat que el president Mariano Rajoy ha presentat un incident d’execució de sentència al Tribunal Constitucional amb la intenció que “declare nuls i sense efectes els acords adoptats” i analitze la “responsabilitat penal de la presidenta del Parlament i membres de la Mesa” per incomplir la Constitució i els mandats del mateix tribunal.

El Consell de Ministres es reuniria aquest dijous en una sessió extraordinària per a acordar la presentació del recurs d’inconstitucionalitat contra la llei.

Comparteix

Icona de pantalla completa