Diari La Veu del País Valencià
Querelles i ordre de requisar tot el material del referèndum català: la resposta judicial de l’Estat a la convocatòria de l’1-O

La Fiscalia General de l’Estat ha posat en marxa una nova acció penal contra l’organització del referèndum convocat pel govern català. Així ho ha anunciat el fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, qui ha anunciat la interposició de dues querelles criminals contra els membres de l’executiu català per la convocatòria del “referèndum il·legal” per al pròxim 1 d’octubre, així com contra els membres de la Mesa de Parlament de Catalunya que ahir van facilitar la tramitació de la llei del referèndum.

L’òrgan dirigit per Maza també ha donat instruccions perquè la Policia Nacional, Guàrdia Civil i Mossos d’Esquadra actuen en qualitat de policia judicial i investiguen les actuacions adreçades a l’organització de la consulta que el fiscal general ha qualificat en diverses ocasions d'”il·legal”.

De la seua banda, el govern espanyol recorrerà davant del Tribunal Constitucional (TC) contra la llei del referèndum que permet la convocatòria de la consulta independentista prevista per al pròxim 1 d’octubre. La norma va ser aprovada amb 72 vots a favor, 0 en contra i 11 abstencions a última hora d’anit i després d’un tens debat al Parlament.

Així ho ha anunciant el president de l’executiu espanyol, Mariano Rajoy, després de la sessió extraordinària que s’ha celebrat posteriorment a la reunió que ha mantingut amb el cap del Consell, Ximo Puig. Rajoy ha explicat que el recurs d’inconstitucionalitat sol·licitarà la nulitat de la norma aprovada i la seua suspensió fins que el TC emeta sentècia.

Així mateix, el president Rajoy ha dit que demanarà a l’alt tribunal que notifique “de forma personal” tots els alts càrrecs de la Generalitat relacionats amb l’organització de la consulta i els 947 alcaldes de Catalunya que tenen “el deure d’impedir o paralitzar qualsevol iniciativa tendent a l’organització del referèndum”.

Comparteix

Icona de pantalla completa