Diari La Veu del País Valencià
Més d’un miler de valencians han signat el manifest ‘Va de democràcia’ en suport a l’1-O

El manifest valencià en defensa del referèndum de Catalunya llançat per editors, periodistes i activistes valencians sota el títol ‘Va de democràcia’ ha superat el miler d’adhesions de persones i organitzacions, segons han informat aquest divendres, dia 22de setembre, els seus promotors, entre el quals figura l’editor de Diari La Veu, Moisès Vizcaino, a través de les xarxes socials.

A més a més, vista la repressió “sense precedents del govern espanyol”, els promotors del manifest han habilitat un mirror on es pot consultar tota la informació del referèndum de l’1 d’octubre i al qual es pot accedir a través d’aquest enllaç.

El punt d’inflexió que viu Catalunya amb l’aprovació de la llei del referèndum i la seua convocatòria per al pròxim dia 1 d’octubre va generar una onada de reaccions. La majoria d’elles arribades d’arreu l’Estat i contràries al procés sobiranista. Altres, però, donen suport a la consulta vinculant convocada pel govern de Carles Puigdemont.

Hores després de la convocatòria, un grup de valencians es va organitzar per a fer públic un document en què mostraven el seu suport al referèndum i al dret a decidir dels catalans sobre el seu estatus polític.

El text defensa el “dret del poble de Catalunya a decidir el seu futur en les urnes”. Sota el títol ‘Va de democràcia’, els promotors justifiquen el seu posicionament a favor del dret a decidir pel fet que els “valencianistes” no es poden mostrar “indiferents en nom d’una falsa equidistància”. El referèndum previst per al pròxim 1 d’octubre representa, segons el manifest, “la major amenaça a l’statu quo de l’estat espanyol des de la mort del dictador [Francisco Franco]” i la resposta del govern espanyol denegant la possibilitat de votar demostra “una clara falta de voluntat política i tarannà democràtic”, afegeixen.

“Nosaltres, la societat valenciana, hem de veure aquest conflicte amb un especial interés, no només com a demòcrates, sinó per tots els vincles que ens uneixen amb Catalunya i la seua gent”, expliquen en el text, alhora que adverteixen que la “deriva autoritària i centralista de l’estat espanyol usa ara el procés de Catalunya com a punta de llança, però és la mateixa deriva que obvia i ridiculitza les nostres demandes com a poble”. Els promotors de la iniciativa asseguren que cal mostrar suport al referèndum perquè si ara no defensen “el dret dels catalans i les catalanes a votar el seu futur com a poble, amb quina legitimitat defensarem, front un estat espanyol recentralitzador i hostil als nostres interessos, el dret a disposar dels recursos que generem, a emprar la nostra llengua, a vertebrar el nostre país, a augmentar, en definitiva, el nostre benestar?”, es pregunten.

El manifest, que continua obert perquè entitats i particulars s’hi puguen adherir, fa una “crida” a la participació en el referèndum català i demana que, en un futur, si s’escau, també es puga consultar el poble valencià. “No renunciem al fet que, quan la majoria de les Corts Valencianes així ho decidisca, el País Valencià també puga votar quin és el seu estatus polític entre la resta d’Estats i nacions del món”, conclou.

La iniciativa ‘Va de democràcia’ ha sigut impulsada pels periodistes J.J. Pérez Benlloch i Francesc Viadel; pels editors Moisès Vizcaino i Eliseu Climent; pels escriptors Octavi Monsonís i Gemma Pasqual; pels activistes Guillem Agulló i Carme Jorques; pel filòleg Josep Escribano; pel mestre i líder d’Intersindical Vicent Maurí, i pels polítics Josep Barberà (president d’Esquerra Republicana del País Valencià) i Paco Sória (president d’Esquerra Valenciana).

Comparteix

Icona de pantalla completa