Diari La Veu del País Valencià
Oltra, sobre la visibilitat del problema valencià: Tot en Espanya no és Catalunya

La vicepresidenta del Consell s’ha pronunciat sobre l’actualitat que s’està donant aquests últims dies a Catalunya amb l’aprovació de la llei que permet la convocatòria del referèndum per la independència –suspesa a última hora d’ahir pel Tribunal Constitucional–. Mónica Oltra ha dit que la qüestió no ha sigut tractada directament en el ple del Consell que hui s’ha celebrat amb l’absència del president Ximo Puig, però que l’executiu valencià té clara quina és la seua aportació. “La nostra aportació al debat territorial d’Espanya que s’ha de produir és precisament el que ahir va ser objecte de la reunió del president Puig amb el president Rajoy i és la millora del sistema de finançament. Aquest Estat necessita un sistema de finançament just per a les comunitats autonòmes que garantisca els drets de tots els ciutadans”, ha expresat la portaveu del Consell.

En aquest sentit, Oltra ha dit que el debat hauria de produir-se sobre dos pilars. D’una banda, la igualtat de drets entre els ciutadans que viuen en qualsevol lloc del territori espanyol i “això solament es pot garantir a través d’un sistema de finançament just”. I, en segon lloc, que hi haja un debat conceptual de diferenciació de territoris que permeta que tots els territoris d’Espanya se senten a gust en un projecte d’estat comú. “Una cosa és inseparable de l’altra i no es poden tindre separats aquests elements. És un gran repte per a tots i aquest és el posicionament del Consell, que, personalment, considere que és de molt de sentit comú”, ha insistit la vicepresidenta.

Preguntada per si confia que aquest sistema de finançament puga ser abordat abans que finalitze l’any, ateses les relacions que viuen Catalunya i l’Estat, la vicepresidenta dit que hi ha temps i que pot fer-se. “Fa falta voluntat política i fa falta posar-se a la feina perquè tot en Espanya no és Catalunya i el sistema de finançament és troncal així com les inversions i la regularització del deute”, ha dit. A més a més, com en altres ocasions, la portaveu del Consell ha insistit que per on es trenca Espanya és per les desigualtats dels seus ciutadans depenent del territori on visquen. “‘Per ahí és per on es trenca Espanya, perquè no és casual que els territoris que després tenen millors resultats en qualsevol àmbit són els que tenen millor finançament”, ha dit. Això no obstant, la vicepresidenta ha reconegut que això no sempre es produeix de manera automàtica, atés que hi hagut governs que han tingut diners i han fet “una empastrada; com ací”.

Insistida per si el Consell està “preocupat” perquè el procés català puga deixar en segon terme l’agenda valenciana de reivindicacions, Oltra ha subratllat que “no és que Catalunya puga eclipsar la nostra defensa d’un nou sistema de finançament, és que ho està eclipsant tot. No sé quina catàstrofe hauria de passar perquè no ho eclipse perquè, ara, només es parla d’això. Però, ja passarà”.

Comparteix

Icona de pantalla completa