Diari La Veu del País Valencià
El govern espanyol recorre al Constitucional contra la llei de transitorietat jurídica catalana

El Consell de Ministres ha aprovat, aquest divendres, presentar recursos d’inconstitucionalitat contra la Llei de transitorietat, aprovada aquest dijous al Parlament, i contra la Llei del Codi Tributari de Catalunya, aprovada al juliol, que fixa l’estructura de la Hisenda Catalana. L’executiu espanyol ha obtingut abans l’aval del Consell d’Estat, que ha emés dictàmens preceptius però no vinculants on es mostra favorable a les dues impugnacions. El Tribunal Constitucional es podria reunir aquesta tarda per admetre els dos recursos a tràmit i suspendre automàticament les dues normes, tot i que el ple ordinari es va acabar aquest dijous amb la suspensió de la llei del referèndum i del decret de convocatòria de l’1-O.

Segons el portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, la llei suposa una “ruptura total i absoluta amb l’ordre constitucional i vol ser una constitució transitòria”. El recurs del govern espanyol contra la Llei de transitorietat demana la suspensió cautelar de la norma aprovada aquest dijous al Parlament, que entrarà en vigor en cas que el ‘sí’ guanye al referèndum de l’1 d’octubre. La norma estableix les bases de la transició des de l’etapa autonòmica espanyola fins a una eventual república catalana independent i fixa un termini de sis mesos entre el referèndum de l’1-O o les eleccions constituents, en cas de victòria del ‘sí’.

La Llei també preveu que les eleccions constituents donen pas a una Assemblea Constituent que substituïsca l’actual Parlament i que serà vigent en el període en què es redactarà la Constitució, que caldrà aprovar per una majoria de tres cinquenes parts. També preveu que els jutjats i tribunals arxiven o anul·len els processos penals contra investigats o condemnats per actuacions encaminades a fer realitat la desconnexió. També estableix la doble nacionalitat catalana i espanyola i la integració dels treballadors de l’Estat a l’administració pública de Catalunya.

Méndez de Vigo carrega contra Forcadell

A la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Méndez de Vigo, també ha valorat el clima en què es va aprovar anit al Parlament català. “Els debats han deixat patent el clima de descomposició polític i institucional que hi ha a Catalunya, on la majoria parlamentària vulnera les lleis i elimina el pluralisme social que tant ha caracteritzat a Catalunya”, ha valorat.

En aquest marc, el portaveu del govern espanyol ha carregat contra la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, i ha afirmat que ha tingut una “actuació inaudita només actuant a favor dels diputats que defensen les posicions secessionistes”.

D’altra banda, la Fiscalia Superior de Catalunya ha presentat, aquest divendres, davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) les querelles que va anunciar contra tots els membres del Govern de la Generalitat i contra alguns membres de la Mesa del Parlament per l’1-O. En concret, el ministeri públic els acusa dels delictes de prevaricació, desobediència i malversació. Pel que fa a la Mesa del Parlament, la querella s’ha presentat contra els cinc membres que van votar a favor de l’admissió a tràmit de la Llei del referèndum.

Comparteix

Icona de pantalla completa