Diari La Veu del País Valencià
Més de 2.500 famílies han sol·licitat a la Generalitat un habitatge social

Al Registre de Demandats d’Habitatge Protegit de la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració consten oficialment 2.554 sol·licitants. Una xifra que palesa la magnitud d’un dels problemes socials al qual el govern de la Generalitat es va comprometre a donar una resposta immediata i urgent. El Registre forma part de les mesures incloses en la Llei per la Funció Social de l’Habitatge de la Comunitat Valenciana, una de les més ambicioses impulsades des del departament que dirigeix Maria José Salvador i que té com a objectiu fer efectiu el dret a un habitatge assequible, digne i adequat.

En ocasions, però, la realitat s’imposa a les intencions de l’administració. Aquest divendres es va conéixer que el Síndic de Greuges, José Cholbi, s’ha adreçat a la Conselleria i l’ha instat a adjudicar, com més prompte millor, un habitatge a un ciutadà que porta quatre anys esperant un pis públic i que li concedisquen i abonen les ajudes per a lloguer previstes en la nova Llei de Funció Social de l’Habitatge fins que li siga atorgada. És a dir que, per al Síndic, amb la nova llei en la mà, ja no és suficient l’argument de la falta d’habitatge públic per a atendre la demanda dels ciutadans doncs “la no disponibilitat d’habitatge tindria simplement l’efecte de variar el contingut de l’obligació de l’Administració. En aquests casos, la norma l’obliga a procedir al pagament d’una ajuda de lloguer a l’interessat i a continuar treballant en l’ampliació del parc públic d’habitatge”, assenyala el Síndic en la resolució.

La resposta de la Conselleria va arribar a través de la directora general d’Habitatge, Rehabilitació i Regeneració Urbana, Rebeca Torró, qui va assegurar que la Generalitat està desenvolupant la normativa que va entrar en vigor el passat 1 de març, alhora que va recordar que des del 2016 la Generalitat ja està donant ajudes al lloguer per a persones en situació d’emergència social i el pròxim any s’aplicaran les ajudes al lloguer de forma directa. “Des del primer moment, aquest govern està treballant per a fer efectiu el dret a l’habitatge i ja s’han creat els espais InfoHabitatge per a desenvolupar i informar sobre la llei”, va expressar Torró a través d’un comunicat.

Intervenció en desnonaments i reparació del parc públic

Segons aquesta nota, des que ha començat aplicar-se la nova normativa, la Conselleria ha intervingut en 29 casos de desnonaments i s’han atés 1.439 peticions dels ciutadans. “Amb aquesta llei, estem ajudant la gent mentre que el govern d’Espanya ha amenaçat de recórrer-la”, va apuntar Torró.

D’altra banda, i segons va explicar Torró, la Generalitat està ja atorgant ajudes al lloguer per a aquelles persones amb situació d'”emergència social”. Així, el 2016 es van convocar per primera vegada les ajudes impulsades pel Consell que van beneficiar 3.700 famílies. A més, Torro va anunciar que el 2018 es realitzarà la convocatòria per adjudicació directa, tal com marca la llei, perquè en aquests moments el Pla Estatal d’Habitatge solament permet atorgar les ajudes per concurrència competitiva.

Rebeca Torró: “Amb la Llei per la Funció Social de l’Habitatge estem ajudant la gent mentre que el govern d’Espanya ha amenaçat de recórrer-la”

La directora d’Habitatge també va posar l’èmfasi en els esforços que s’estan fent per a recuperar el parc públic de vivendes que, segons Torró, el PP “va deixar en la ruïna” i que, en la seua opinió, és un dels recursos més importants per a oferir solucions d’habitatge. “En dos anys hem reparat 412 habitatges, amb una inversió de quasi 5 milions d’euros, mentre que en tota la legislatura anterior solament es van reparar 271 habitatges socials”, va indicar, tot afegint que també s’ha triplicat el nombre d’habitatges reparats cada any per a posar-los a la disposició de la gent que més els necessita. “507 famílies han rebut de l’administració una casa de lloguer social”, va emfasitzar.

Aquests són alguns dels arguments que la Conselleria presentarà davant el requeriment del Síndic de Greuges perquè done resposta al sol·licitant d’un habitatge públic i en el seu defecte que el departament dirigit per Maria José Salvador li abone les ajudes pel lloguer.

Difícil de quantificar

Tot i que no existeixen informes oficials, es calcula que a la ciutat de València hi ha unes 500 persones que viuen als carrers i d’altres 300 famílies que resideixen en llocs sense les mínimes condicions d’habitabilitat. Pensant en elles, l’Ajuntament de València va implantar fa uns mesos una mesura que permet que aquests col·lectius o persones puguen empadronar-se en els centres socials dels serveis municipals i accedir així a les ajudes, com ara la renda de ciutadania, al bo social de l’EMT o a les ajudes per a l’habitatge, el lloguer, despeses o alimentació.

Comparteix

Icona de pantalla completa