Diari La Veu del País Valencià
Air Nostrum agafa posicions en la cursa pel negoci del ferrocarril

El monopoli de Renfe en el transport ferroviari a l’Estat té els mesos comptats. La legislació comunitària obliga el govern espanyol a donar entrada el 2020 als operadors privats en la gestió de línies de tren i diverses empreses perfilen ja les seues estratègies per a fer-se amb una part del pastís. És el cas de la valenciana Air Nostrum, que té en el punt de mira la ruta d’AVE entre Madrid i la ciutat francesa de Monpeller, segons va revelar la setmana passada Voz Pópuli.

Els moviments de l’empresa propietat de la família Serratosa van començar el 2015, quan va crear la filial Intermodalidad de Levante, que des de gener d’enguany compta amb llicència d’Adif per a participar en el negoci del ferrocarril. Inicialment, el Ministeri de Foment pretenia privatitzar el 2015 el corredor d’alta velocitat Madrid-València, en què la companyia valenciana té una dilatada experiència operant vols, però finalment es va avortar el pla i totes les rutes es liberalitzaran amb el canvi de dècada.

Davant del viratge del departament comandat per Íñigo de la Serna, la filial d’Air Nostrum s’ha fixat en el corredor Madrid-Barcelona, amb 3,8 milions de passatgers el 2016. Per a agafar posicions de cara a la liberalització d’aquesta ruta, l’empresa valenciana ha proposat a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) operar el trajecte que connecta la capital d’Espanya amb Montpeller.

La difusa frontera de les rutes internacionals

L’organisme que vetlla per la defensa de la competència a l’Estat ha trobat una escletxa legal per a avançar la privatització del negoci del tren de passatgers: les rutes internacionals, que estan liberalitzades des del 2010. Com que el trajecte Madrid-Montpeller té parades dins d’Espanya, ara el regulador mira d’establir criteris per a determinar que un operador té realment vocació internacional, com ara que el 30% dels ingressos de la ruta provinguen de viatgers que travessaran la frontera.

La CNMV té previst prendre una decisió sobre aquesta qüestió en setembre i, si Intermodalidad de Levante obté el permís per a operar la ruta, podria començar a moure trens a finals del 2018. L’empresa valenciana aconseguiria així un punt de partida privilegiat amb vistes a la liberalització total del sector el 2020. Per a embarcar-se en el negoci ferroviari, Bertomeu va sumar al seu projecte Víctor Bañares, exdirectiu de Renfe i Orizonia, que compta amb un 5% del capital de la filial d’Air Nostrum.

Els altres actors de la batalla

La companyia valenciana haurà de bregar amb competidors de pes en la lluita per a conquerir el negoci ferroviari. Una de les millor situades és Alsa, que va aconseguir el 2014 la llicència estatal per a operar línies de tren. La multinacional del transport per carretera compta amb el bagatge de gestionar servicis de tren regional al Regne Unit i a Alemanya i la seua filial, Alsa Rail, mirarà d’importar aquest model a Espanya.

Constructores com ara Ferrovial, ACS i Comsa també estan a l’expectativa d’arrabassar línies a Renfe, una batalla en què es batran amb Globalia. El conglomerat turístic propietat d’Air Europa, Halcón Viajes, i el turoperador Travelplan es presentaran als concursos amb la filial Iberrail Spanish Railroads. Fins i tot el grup Planeta té expectatives de negoci en la liberalització del tren, amb la seua societat Veloi Rail.

Comparteix

Icona de pantalla completa