Diari La Veu del País Valencià
Sanitat activarà el Codi Suïcidi per a donar una resposta ràpida a Salut Mental

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, ha recordat que, coincidint amb la commemoració del Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi, el 10 de setembre, s’implantarà el Codi Suïcidi, una de les mesures que contempla el Pla de Prevenció del Suïcidi i Maneig de la Conducta Suïcida a la Comunitat Valenciana. La iniciativa pretén donar una resposta ràpida a les persones amb conductes suïcides a través de la detecció protocol·litzada, l’atenció immediata i el seguiment proactiu de casos.

Montón ha recordat que el suïcidi és un greu problema de salut pública que cal abordar amb l’objectiu de previndre les conductes suïcides i reduir la taxa d’incidència, que al País Valencià se situa en 6,99 casos per cada 100.000 habitants.

Aquesta mateixa setmana, el grup de treball i seguiment del pla ha mantingut una reunió amb la finalitat d’abordar la implantació del Codi, els protocols d’actuació per als grups de risc, l’engegada de campanyes de sensibilització i la preparació de guies informatives per a docents, familiars i mitjans de comunicació, entre altres assumptes.

El Codi Suïcid, que s’implantarà de forma pilot en diferents departaments de salut, contempla la detecció i valoració del risc de suïcidi, l’atenció abans de 72 hores, la gestió del risc incloent factors com el consum d’alcohol, la malaltia mental o les malalties cròniques i el seguiment telefònic proactiu del cas des de les Unitats de Salut Mental de cada departament de salut després d’un mes, als tres mesos, als sis mesos i a l’any, per a comprovar la situació del pacient.

Adolescents i víctimes de violència contra la dona

Pel que es refereix als grups vulnerables, el pla contempla protocols d’atenció específics per a dones víctimes de violència contra la dona, adolescents, persones majors, persones sense llar, persones en situació de compliment penitenciari o amb problemes de salut mental.

Entre les mesures concretes: incorporar en l’aplicació SIVIO preguntes relacionades amb el risc de suïcidi per a dones en situació de violència de gènere, millorar la detecció de la depressió en població infant-adolescent en l’àmbit educatiu i millorar l’atenció en casos d’assetjament escolar i ciberassetjament. Millorar l’atenció a les persones amb trastorn mental greu o trastorn de la personalitat són unes altres de les accions previstes.

En el cas de la població amb conductes suïcides, es posa l’accent en la identificació de les persones per mitjà del Codi Suïcidi, que generarà l’atenció dels serveis de salut mental abans de 72 hores a través de la història clínica del pacient. Igualment es preveuen protocols d’actuació en les unitats de salut mental per a atendre les persones supervivents del suïcidi.

Per a la població general s’ha previst crear d’un espai en la web, difondre informació, desenvolupar un acord amb els mitjans de comunicació sobre tracte responsable i crear un observatori del suïcidi. Finalment, el pla contempla també identificar els punts negres del suïcidi a través d’una línia de recerca i millorar la lluita contra l’estigma de la salut mental.

Comparteix

Icona de pantalla completa