Diari La Veu del País Valencià
La Federació de Bandes presenta el logotip que lluirà pel 50 aniversari

La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) complirà en 2018 el 50é aniversari. En aquest context i com a avantsala a les celebracions d’aquesta efemèride, la federació ha homenatjat a Llíria les 22 Societats Musicals (SSMM) que en 1967 van decidir constituir la FSMCV durant la celebració, en aquest municipi, dels Festivals d’Espanya. En l’acte, que s’ha celebrat aquesta vesprada en l’Església de la Sang, el president de la federació, Pedro Rodríguez, ha destacat “la gran iniciativa d’aquestes 22 Societats Musicals que van somiar amb unir totes les bandes de la regió valenciana amb l’objectiu de cuidar i fomentar la pràctica i el gaudi de la música, com es va establir i roman en la majoria d’estatuts de les SSMM de la Comunitat”.

Com ha subratllat Rodríguez, actualment, la federació està integrada per 547 societats musicals i les seues escoles de música, que conformen el 50% de les que hi ha a l’estat espanyol. A més, compta amb 40.000 músics, 60.000 alumnes i més de 200.000 socis. Unes xifres que, en la seua opinió, palesen que “el nostre moviment associatiu s’ha convertit en un dels principals agents culturals en les tres províncies”.

En el marc d’aquest homenatge, també s’ha presentat el logotip que lluirà la federació per a commemorar l’efemèride i que ha sigut dissenyat per José Antonio Yuste Tall, estudiant del Màster Universitari en Arts Visuals i Multimèdia de la Universitat Politècnica de València. Yuste va guanyar el concurs convocat per la federació per a crear el logotip entre els alumnes i equips de professor-alumne de les facultats de Belles Arts valencianes i que estava premiat amb 1.500 euros.

La proposta guanyadora de José Antonio Yuste es presenta sota el lema “La nostra música, els nostres músics” i consisteix en un pentagrama en el qual apareixen tres punts que simulen tres “notes negres” amb els colors de la bandera que recull d’Estatut: groc, roig i blau. Aquest disseny serà utilitzat en tots els actes i materials que durant tot l’any 2018 es duran a terme per a commemorar el 50é aniversari i de la FSMCV.

A l’acte, que s’ha clausurat amb l’actuació d’un quintet de vent a càrrec del Llíria Wind Quintet, ha assistit el director general de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos, i hi han participat el president de la Unió Musical de Llíria, José Vicente Pedrola, entitat que va organitzar els festivals d’Espanya en 1967; l’historiador Francisco Rozalén, que va aprofundir en aquell moment sobre la situació d’Espanya i València en 1967, i el president d’honor de la FSMCV, Ángel Asunción, qui va estar present en la proposta de creació de la federació i va explicar la situació de les societats musicals en 1967.

L’embrió, a Llíria

Com explica la federació en un comunicat, en 1967 va ser Llíria el municipi escollit per a celebrar els Festivals d’Espanya. Aquests estaven patrocinats pel Ministeri d’Informació i Turisme i la Unió Musical de Llíria va ser l’amfitriona i organitzadora del programa d’actes. En aquest context, es va establir una reunió el 10 de setembre de 1967 sota el nom “Les bandes de música i els seus problemes” i que tenia com a objectiu tractar les qüestions que preocupaven les societats musicals en aquell moment i proposar la creació d’una federació que les agrupara.

A aquesta reunió van acudir 64 directius de 22 bandes d’Alacant, València i Castelló, que van elaborar un informe signat per 30 dels assistents amb les principals conclusions i que van lliurar al director general del Ministeri d’Informació i Turisme, Carlos Robles Piquer, qui va acudir a la clausura dels festivals.

Llíria va acollir el 1967 els Festivals d’Espanya, on es va gestar la FSMCV / FSMCV

Aquest va ser el primer pas per a la creació de la FSMCV, en què van participar l’Agrupació Musical l’Amistat (Quart de Poblet), Centre Instructiu Musical (en 1967, “Educación i Descanso” de Mislata), Centre Artístic Musical de Montcada, Societat Musical Instructiva Santa Cecília (Cullera), Ateneu Musical de Cullera, Casino Musical de Godella, Unió Musical de Xalans, Ateneu Musical Schola Cantorium (la Vall d’Uixó), Societat Musical Lira Saguntina, Agrupació Musical Santa Cecília de Sedaví, Centre Instructiu Musical l’Harmònica (Bunyol), Societat Musical l’Artística de Bunyol, Societat Musical Lira Castellonera (Castelló de la Ribera), Societat Instructiva Unió Musical de Montserrat, Societat Instructiva Unió Musical (Tavernes de Valldigna), Societat Musical Lira Almussafense, Societat Musical Beniatjarense, Societat Artística Musical de Benifaió, Ateneu Musical i d’Ensenyament Banda Primitiva (Llíria), Centre Instructiu Musical Benimaclet, Unió Artística Musical Sant Francesc de Borja de Gandia i la Unió Musical de Llíria.

Comparteix

Icona de pantalla completa