Diari La Veu del País Valencià
Una empresa valenciana es querella contra Bankia per cedir els seus préstecs a una ‘offshore’ per a enriquir-se

Un jutjat de València ha obert diligències d’investigació després de la querella presentada per una empresa valenciana contra Bankia per, entre altres motius, cedir els seus préstecs hipotecaris i línies de crèdits a una societat offshore (deslocalitzada) domiciliada a Irlanda i causar-li un perjudici que xifra en uns sis milions d’euros. La querellant es troba en concurs de creditors.

Així consta en la resolució, a la qual ha tingut accés Europa Press, en la qual el jutge admet la querella interposada per la mercantil valenciana, representada per Navarro Larriba Abogados, contra Bankia, un apoderat i directiu del banc, BFA Tenedora de Acción SAU, Krratus Inversions Designaterd Activity Company –societat deslocalitzada– i Hipoges Ibercia S.L.

La querella arreplega la possible comissió dels delictes de falsedat en document mercantil, d’insolvència punible, de falsedat comptable, un delicte continuat d’apropiació indeguda i un altre d’administració deslleial.

Els fets se circumscriuen als anys 2008 a 2011. La querellant va registrar una sèrie contínua de resultats negatius que va persistir en tots els exercicis fins a febrer de 2015, la qual cosa va comportar que es declarara en concurs de creditors. A partir de 2009, Bankia li va començar a atorgar bestretes per a operacions estrangeres, malgrat la seua tresoreria negativa, i en 2010 i 2011 va actuar com a mitjancera per a la concessió de crèdits ICO.

Sobre aquests crèdits, en la querella s’apunta que l’ICO exigeix com a requisit mínim als clients per a accedir al finançament que estiguen al corrent de les seues obligacions tributàries amb la Seguretat Social, condició que no complia la societat valenciana a data de 2011. A més, l’import d’aquests crèdits, segons s’al·lega, es va destinar a cobrir posicions deutores d’altres empreses del grup en Bankia.

Així mateix, durant 2011, Bankia li va aprovar un préstec amb garantia hipotecària sobre finques de la seua propietat, un import que “va ser destinat mitjançant diferents negocis jurídics a la cancel·lació d’altres crèdits i deutes” vençuts que la querellant tenia pendents de pagament amb Bankia. Així, “les quantitats d’aquest préstec van revertir de nou a Bankia, única beneficiara dels negocis en clar perjudici de creditors i a títol gratuït”, postil·la.

Caràcter fraudulent

Al costat d’aquestes operacions, Kratus Inversions Designated Activity Company, empresa amb domicili a Irlanda i de la qual Bankia és apoderada des de setembre de 2016, va passar a ser titular del deute sènior de la mercantil valenciana després d’una operació de cessió “que revesteix un caràcter fraudulent”, es denuncia.

“La cessió de préstecs hipotecaris i línies de crèdit per part de Bankia S.A./BFA Tenedora de Acción SAU a Kratus Inversions Designated Activity Company pot qualificar-se com una operació de risc o altament especulativa”. Açò és –afegeix el lletrat– “una operació complexa, pròpia de persones avesades en els mercats financers, mitjançant la qual no es tractava únicament de comprar els crèdits de manera efectiva, sinó de conduir a la despatrimonialització de les empreses del deutor beneficiant-se únicament a la societat cessionària”.

Per tant, s’indica en la querella, es tracta d’una operació de derivats financers “altament especulativa, que era coneguda i compresa per les societats cedent i cessionària, així com per les persones físiques integrants d’ambdues societats que van realitzar l’operació”.

Existeix un “perjudici” per al querellant “derivat de les condicions inassumibles que han interposat els nous creditors”. I tot açò “amb la finalitat de garantir el cobrament del deute i l’acceptació dels nous requisits de finançament”, postil·len. “Kratus ha executat les garanties atorgades, agreujant així la fallida del querellant”, s’assevera.

Operacions “fraudulentes”

En resum, segons es denuncia, els querellats han sigut beneficiats amb operacions “fraudulentes”, els qui, mitjançant “tragins financers i prohibits, han aconseguit, davant la desesperació de la meua client –el querellant– i les necessitats econòmiques de les seues empreses, que aquesta se’n vaja a la ruïna i perda tot el seu patrimoni personal i econòmic”.

Així –agrega el mateix escrit–, Bankia s’ha enriquit davant una situació financera d’absoluta “insolvència” de l’empresa valenciana: “Ha aconseguit rebre una porció de l’import net de la xifra de negocis que va arribar al 30% en 2011, quasi al 50% en 2012 i més del 50% en 2013, aplicant interessos de més del 25%, hipoteques de màxim i inclusió de factures ja pagades en línies de descompte”, entre uns altres.

Comparteix

Icona de pantalla completa