Diari La Veu del País Valencià
Puig i Marzà inauguren un curs escolar amb més professors, més beques i menys ràtio d’alumnes per aula

El conseller d’Educació, Vicent Marzà, acompanyat pel president de la Generalitat Ximo Puig i de la vicepresidenta Mónica Oltra, ha inaugurat, aquest dilluns, al col·legi públic Cardenal Tarancón de Borriana, el curs escolar 2017-2018 “amb un 12% més d’inversió per alumne” respecte a l’anterior executiu autonòmic, segons ha destacat en l’acte. Marzà ha assegurat que aquest augment en la inversió educativa implica que “per fi podem parlar que ja estem en una inversió igual i superior a la que hi havia abans de les retallades”. “Per tant –ha destacat– comencem a revertir no només els últims anys de retallades sinó que existeixen condicions que serveixen per a estar millor”

El titular d’Educació ha rebutjat fer cap tipus de triomfalisme “malgrat que hi ha motius per a fer-ho”, atés que, ha explicat , “pensem que encara queda molt de camí per fer”. També ha volgut destacar que, enguany, els xiquets valencians entraran en “16 centres educatius nous”, a més dels 18 que s’estan construint, i que també “es trobaran que hi ha 4.508 mestres i professors més que quan vam arribar nosaltres”.

Per a Marzà, el treballadors de l’educació comencen aquest dilluns “a ser els que eren abans de les retallades”, si bé, ha subratllat, “intentarem que encara en siguen més per a atendre menys alumnes”.

“Comencem un curs amb menys alumnes, amb més professorat i amb més inversió per cadascun dels nostres xiquets i xiquetes”, ha posat en valor el conseller, que ha anunciat, no obstant això, que des de la Generalitat Valenciana se seguirà treballant: “No pararem fins a aconseguir que els nostres xiquets i xiquetes tinguen el millor, que és el que necessiten”. Marzà també ha volgut destacar el fet que, a banda dels xiquets que hui comencen el curs en 16 noves instal·lacions educatives, “hi haurà 20.000 xiquets més que enguany tindran beca-menjador”.

“Dia a dia, pas a pas, veiem que la vida de la nostra gent millora. No és tot el que voldríem, ja que per a això necessitem un millor finançament, però sí que és tant com podem fer i més”, ha conclòs el titular d’Educació del govern del Botànic, que ha expressat el seu agraïment a tots el que han fet possible l’inici del curs i ha indicat que és un “goig” poder inaugurar aquest curs “amb tanta il·lusió com la d’un xiquet quan entra a classe, saluda al seu mestre o mestra després de l’estiu i ompli de rialles la classe”.

Puig: “L’educació és l’eina més eficaç per a superar les desigualtats, formar persones lliures i generar creixement econòmic

Per la seua banda, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat el paper central de l’educació com a “eina per a superar les desigualtats” entre els ciutadans, formar persones lliures i consolidar una societat capaç de generar ocupació i creixement econòmic. “Comencem un curs amb bones notícies en les quals parlem que hi ha 1.000 professors més que l’any passat, que hi ha 16 col·legis nous i que aquest programa de dignificació de les infraestructures educatives s’anirà produint els pròxims anys per a garantir que s’acaben per sempre els barracons”, ha indicat. En aquest sentit, també ha insistit en la necessitat que el País Valencià obtinga un finançament just per a poder dur a terme totes les mesures necessàries. Així mateix, el president ha posat de relleu la importància que les administracions i les famílies col·laboren en la tasca de l’educació

El curs, en xifres

En el curs 2017-2018, la ràtio mitjana de totes les etapes educatives se situa en 22,5 alumnes per aula. Per la seua banda, la inversió per alumne ha augmentat un 12%. A més, el programa Xarxa Llibres ha permés a les famílies estalviar una mitjana de 300 euros per estudiant, ja que hi ha un 16% més d’alumnes que participen en els bancs de llibres del programa, segons fonts de la Generalitat.

La recuperació de professorat té una “especial incidència” en els docents de reforç, atés que des del 2015 s’ha augmentat en un 75% la provisió de places per a una millor atenció a l’alumnat i, a més, educació té previst convocar 3.000 places d’oposicions per a Infantil i Primària per al 2018, de les 13.000 de diferents cossos que es té previst convocar fins al 2022, segons les mateixes fonts.

L’alumnat valencià també es beneficia de l’augment de pressupost destinat a les beques-menjador. Així, l’increment de pressupost respecte al 2015 és de més de 63 milions d’euros, la qual cosa suposa que aquest curs es té la previsió que es beneficie un 21% d’alumnes més que fa dos anys. Pel que fa a l’etapa de 0-3 anys, aquest curs hi ha un 10% més d’alumnes matriculats.

Comparteix

Icona de pantalla completa