Diari La Veu del País Valencià
WWF assegura que l’àrea mediterrània ja és víctima de ‘superincendis’ causats pel canvi climàtic

Fons Mundial per a la Natura (WWF, per les seues sigles en anglés) alerta que el canvi climàtic està alimentant “incendis cada vegada més grans i destructius, impossibles d’abordar per part dels equips d’extinció”. Tal com s’indica en el comunicat, es tracta dels anomenats ‘superincendis’. Segons les últimes dades oficials, publicades hui pel Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, fins al 3 de setembre han cremat quasi 85.000 hectàrees a tot l’estat espanyol, un 17% més que la mitjana de la dècada. Unes dades que situen aquesta temporada d’incendis com la pitjor després del 2012 i el 2009. Per a l’organització de defensa ambiental, “aquests incendis haurien de servir perquè les administracions actuen per a evitar un futur negre i canvien per complet l’enfocament de la lluita contra el foc”.

Les dades oficials també confirmen la tendència sobre els grans incendis forestals, aquells que cremen més de 500 hectàrees. Concretament, a l’Estat s’han produït vint grans incendis des de principis d’any. La portaveu de la campanya d’incendis de WWF Espanya, Lourdes Hernández, ha explicat que “aquest estiu els mitjans d’extinció han hagut d’enfrontar-se a incendis que recorrien centenars d’hectàrees en unes poques hores, focs monstruosos impossibles d’apagar fins que se’ls acaba el combustible”. Les condicions de sequera i les ones de calor associades al canvi climàtic així com l’abandonament forestal han alimentat aquests “superincendis”, segons afirma WWF.

Segons Hernández, “aquests incendis no s’apaguen amb aigua. Mentre només el 20% de la lluita contra el foc se seguisca dedicant a prevenció, estarem condemnats a patir incendis cada vegada més grans i destructius”. Des de WWF també indiquen que, “per a posar fi a la situació d’abandonament i aïllament que arrossega des de fa dècades el mitjà rural i forestal, fa falta voluntat política: plans de prevenció ambiciosos i eficaços que facen les muntanyes menys vulnerables al foc, amb gestió forestal sostenible o amb la recuperació d’usos i aprofitaments”. A més, WWF assenyala la “necessitat de treballar en plans d’intervenció social per a reduir les altes taxes d’intencionalitat i negligències en certes zones”.

Comparteix

Icona de pantalla completa