València reviurà la festa de la cultura als mercats

La segona edició del Bonic/a Fest, que l'any passat va aplegar 50.000 assistents, convida la ciutadania a aproximar-se al comerç de proximitat d'una manera més lúdica

Els mercats municipals de València tornen a convertir-se en espais que conjuminaran gastronomia i cultura per tota la ciutat. La bona acollida de la primera edició del Bonic/a Fest –50.000 assistents– ha sigut determinant perquè la Regidoria de Comerç convoque de nou la ciutadania a participar aquest cap de setmana "en la festa dels mercats municipals". Com va destacar l'alcalde, Joan Ribó, en l'acte de presentació, "comprar als nostres mercats tots els dies és una festa". Ribó va recordar que es tracta d'una aposta ferma pel comerç de proximitat amb la qual es convida els veïns a aproximar-s'hi d'una manera més lúdica i diferent a l'habitual amb l'objectiu que descobrisquen la seua essència i proven els seus productes.

A més, enguany, la convocatòria se celebra en el marc de València com a capitalitat Europea de l'Alimentació Sostenible. "Una condició que ostenta València per la política que desenvolupem per a garantir una alimentació sostenible i per a tots", va destacar l'alcalde. Així, Ribó va destacar la importància de la dieta mediterrània i, especialment, la contribució que els clients habituals dels 14 mercats municipals de la capital fan al sector de l'agricultura amb l'adquisició dels denominats "productes quilòmetre cero". "Són els que tenim més a prop, els de la nostra horta, i són els que compren els consumidors que aposten per una dieta saludable", va insistir el batle tot recordant que els mercats són "la baula" que uneix els agricultors i els consumidors. 

Per la seua banda, el regidor Carlos Galiana va recordar que aquesta campanya, en què col·laboren algunes empreses privades i la Diputació de València, "s'inclou en les accions que duu a terme l'Ajuntament per a potenciar els mercats municipals i els comerços de proximitat". En este sentit, Galiana va destacar l'esforç inversor que s'ha fet per part del Govern de la Nau per a adequar aquestes instal·lacions i va avançar la pròxima licitació del projecte del mercat del Grau, que comptarà amb 2,5 milions del Pla Confiança per a la seua rehabilitació total. "Els mercats estan al centre de la política municipal; a este govern sí que li importen els mercats", va emfasitzar Galiana.

Continuïtat i més accions

En l'altra banda s'hi troben els venedors que aplaudeixen la iniciativa. "Bonic/a Fest és un revulsiu per a un sector que els últims governs del PP havien abandonat i que ens agradaria que tinguera continuïtat, evidentment, ja que suposa una gran oportunitat perquè la ciutadania conega els nostres productes i com funciona el comerç de proximitat", explica al Diari La Veu Ricardo Juan, president del Mercat de Russafa. Però no tots els dies se celebra un esdeveniment així i, en aquest sentit, Juan reconeix que caldria complementar aquestes accions amb un altre tipus de mesures que han d'eixir principalment dels venedors. "La tendència en les compres està canviat i hem d'avançar en qüestions com ara la venda en línia i el servei a domicili i tindre pàgines web", expressa a títol personal el responsable de Mercat de Russafa. 

Això no obstant, i en línies generals, Juan es mostra satisfet amb el canvi que s'ha produït en el consistori envers els mercats municipals. "Hi ha bona relació, hi ha debat, ens escolten i és cert que ens agradaria que les coses pogueren anar més ràpides del que permeten els temps de l'administració, però sabem que els retards no són intencionats", expressa Juan.

La música, protagonista

El dia gran del Bonic/a Fest serà el dissabte 16, amb més de quaranta activitats programades des de les 12.30 hores del migdia fins a la matinada en tots els mercats municipals. Quant als espectacles i altres propostes culturals i gastronòmiques, el tret d'eixida tindrà lloc als mercats de Benimàmet i Natzaret, on es cuinaran paelles per a tothom. I a partir de les 20 hores començarà la vetlada a la resta de mercats, on les parades participants oferiran tapes elaborades amb la seua matèria primera i els seus productes frescos. Tot amenitzat amb música interpretada per les bandes valencianes participants de les últimes edicions del concurs de la Diputació Sona La Dipu: amb The Saltitos, Octava Polar, La hora del Té, Caravana Sur i Desayuno. Aquesta oferta musical es completarà amb la d'altres 16 bandes i un espectacle de la Jove Muixeranga de València, que realitzarà construccions humanes amb 50 components a l'escenari que una coneguda marca cervesera instal·larà a la plaça del Mercat. Aquests, a més, compartiran espai amb jocs tradicionals, xarangues i animació.

El grup valencià Más Percusión Ensemble va fer ahir un tast de l'espectacle "Melodia de Sabores" que oferirà divendres a l'espai Veles e Vents / DIARI LA VEU 

Per a tancar la presentació de la segona edició del Bonic/a Fest, el grup valencià Más Percusión Ensemble va mostrar un fragment de l'espectacle "Melodia de sabors", una proposta en què fruites, hortalisses i productes de mercat s'uneixen a tradicionals instruments per a recrear els ritmes, temps i cadències que representen el "dia a dia" del mercat. El grup oferirà l'espectacle complet el divendres a partir de les 20 hores a l'edifici Veles e Vents. I mentre arriba el dia gran de la festa, a la plaça de l'Ajuntament s'ha instal·lat una de les novetats d'aquesta edició. Es tracta d'una reproducció de grans dimensions de la tradicional balança reconvertida en una màquina expenedora de regals. Així, els visitants poden pujar sobre ella i veure sobreimpresos en digital com ara: "Simpatia llesta per a portar" o "Il·lusió que sap a glòria" alhora que poden recollir un regalet. 

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.

Publicitat
Publicitat