Diari La Veu del País Valencià
Engegada en dues fases per a no retardar l’adveniment d’Àpunt: ràdio i web en 2017 i tele en 2018

Ràdio 9 –en aquell moment rebatejada Nou Ràdio– va ser el primer dels mitjans públics que va deixar d’emetre la matinada del 29 de novembre de 2013. A migdia i després d’una nit de tensió, escenes rocambolesques i un agònic programa final on es va retransmetre en directe l’entrada de la Policia i el tall final, Nou Televisió –l’antiga Canal 9– va desaparéixer de les pantalles de les llars valencianes.

La ràdio serà, 4 anys després, la primera branca de la plataforma comunicativa d’Àpunt Mèdia que podrà sintonitzar-se. La directora dels nous mitjans públics, Empar Marco, va anunciar aquest dimarts durant la presentació de la imatge corporativa, al Jardí Botànic de València, que si no hi ha cap impediment de darrera hora Àpunt Ràdio començarà a emetre “unes poques hores”, en concret un magazín matinal amb continguts socials i culturals. La resta del temps s’omplirà, durant els primers dies, amb música. El primer que s’ha posat en marxa, però, han sigut les xarxes socials, que van començar a funcionar aquest dimarts. Twitter, concretament, ho va fer amb una piulada de presentació: “Bon dia. Estem ací. Som À Punt i avui presentem la nostra imatge al món”.

Els nous mitjans començaran també amb continguts infantils emesos des de la pàgina web. La televisió emetrà, segons l’anunci de Marco, durant el primer trimestre de 2018, ara sí, amb la programació completa després de la incorporació de la major part dels quasi 500 treballadors que faran possible el servei públic de comunicació.

Sense “imponderables”

La directora confia que no hi haurà entrebancs –”imponderables”– que entorpisquen el procés. De fet, el principal núvol que sobrevola els estudis de Burjassot té a veure amb la selecció del personal. Sobre el reclutament de treballadors, plana el recurs de la Unió de Periodistes contra unes bases que atorguen avantatge als antics empleats de RTVV.

Marco va defensar ahir tant la legalitat com la transparència amb què s’està duent a terme aquesta tria. També ho va fer el president del Consell Rector, Enrique Soriano, qui va eixir al pas de les crítiques per la tardança del començament de les emissions. “Anem més de pressa del que pot semblar. Està tardant una mica més del previst, però anem al ritme que podem amb els mitjans que tenim”, va assegurar Soriano.

Autonomia dels nous mitjans

Al president de la Generalitat li agrada la imatge dels nous mitjans, però el que li preocupa és que estiguen en marxa “com abans millor”. Ximo Puig té pressa: “Espere que Àpunt siga una realitat. El que em preocupa de veritat és que els valencians i les valencianes tinguem un mitjà públic i de qualitat, que arribe a totes les persones i totes les comarques i que ens ajude a reconstruir-nos com a comunitat”.

Tot i això, Puig marca distàncies de la gestió concreta. “Nosaltres ho mirem des de la màxima autonomia. Volem que una part del llegat d’aquest govern siga la defensa de l’autonomia dels mitjans públics i confiem que els responsables faran eixa televisió plural, de tots i totes, i que no tinga res a veure amb el passat”, va remarcar després de veure la panòplia visual que identificarà els nous mitjans.

El cap del Consell veu Àpunt com “un instrument dels valencians i les valencianes” per a “millorar la qualitat de vida”, perquè “no es tracta de triar entre pa i cultura”. Puig va aprofitar la pregunta dels periodistes sobre els intents del PP –en concret de la Diputació d’Alacant– d’aturar la posada en marxa d’Àpunt per a desenvolupar la seua visió de la necessitat dels mitjans públics.

“No hi ha una societat democràtica avançada sense mitjans de comunicació de qualitat, privats i públics, plurals i forts. Necessitem un ecosistema comunicatiu potent, en l’àmbit públic i privat. No es pot fer política partidista de tot. El PPCV va cometre un gran error tancant RTVV. Cap altre govern va fer el mateix. Els valencians som 5 milions d’habitants que tenim dret a uns mitjans de comunicació. Qui pose en risc l’autogovern està limitant eixa capacitat dels valencians”, va sentenciar.

La mitjanit del 29 de novembre farà 4 anys que Alberto Fabra va silenciar la ràdio pública. L’efemèride, una legislatura després, entra dins del termini en què Empar Marco va situar l’obertura de les noves emissions. Els nous dies de la ràdio pública valenciana estan a prop. La televisió vindrà, “si no hi ha imponderables”, uns mesos després.

Comparteix

Icona de pantalla completa