Diari La Veu del País Valencià
L’eix pianístic asiàtic-soviètic del Premi Iturbi

L’any 1981, a recer de la Diputació de València i amb l’apadrinament del pianista i compositor Joaquín Rodrigo, la ciutat de València va crear el Concurs Internacional de Piano Iturbi, conegut com a Premi Iturbi i dedicat a la memòria de José Iturbi Bàguena, a qui Rodrigo va dedicar, en 1931, la Serenata espanyola–, ja que l’intèrpret valencià havia mort a Los Angeles tan sols un any abans (el 28 de juny de 1980). Llavors, el Premi Iturbi va començar a celebrar-se al Teatre Principal de València, un espai propietat de la corporació, fins l’any 2004, quan el concurs es va traslladar al Palau de la Música. L’objectiu era tindre a la ciutat del Túria un guardó pianístic de prestigi internacional i, de fet, el premi forma part de la Federació Mundial de Concursos de Música. En aquest sentit, des del primer moment, va rebre el caliu de marques de fabricants de pianos com l’asiàtica Kawai, ubicada a Hamamatsu (el Japó).

El Premi Iturbi se celebra sempre durant el mes de setembre i consta de diverses fases eliminatòries, mentre que en les proves finals els virtuosos han d’executar un repertori junt amb l’Orquestra de València. En aquella primera edició de 1981, els tres finalistes van ser Elza Kolodin –i al remat la pianista polonesa va ser la guanyadora–, Edson Elias i Hüseyin Sermet. Durant les primeres quatre edicions, el concurs va tindre una periodicitat anual; fins al 1984, quan es va decidir que tindria caràcter bianual.

Al llarg de les XIX edicions celebrades –la que comença aquest dimarts és la XX–, el Premi Iturbi ha exercit d’imant per als intèrprets asiàtics i de l’àmbit soviètic. De fet, en nou ocasions, els guanyadors han estat russos, polonesos, ucraïnesos, romanesos o georgians. Només dues vegades s’ha declarat el premi desert; paradoxalment, en la segona edició de 1982, el jurat va decidir que cap dels intèrprets havia aconseguit mèrits suficients per a endur-se el primer o el segon premi i només el francés Michel Gal va ensumar l’olor del bronze. Caldria remuntar-se una dècada, al 1992, perquè el primer i segon esglaó del pòdium del Premi Iturbi tornaren a quedar-se deserts. Aleshores, només la búlgara Mariana Gurkova va merèixer un tercer lloc.

Joaquín Soriano amb la presidenta del Palau de la Música, Glòria Tello, i el diputat de Cultura, Xavier Rius. / DIPUTACIÓ DE VALÈNCIA

Per una altra banda, fins a en cinc ocasions les guanyadores han sigut dones –Elza Koledin en 1981, Rowena Arrieta en 1986, Miri Yampolski en 1994, Uta Weyand en 1996 i Maria Zisi en 2002– i al llarg de dues dècades només el valencià Josu de Solaun ha aconseguit guanyar el prestigiós premi. Va ser en l’edició de 2006 quan l’ucraïnés Andrei Yarashinky va quedar en tercera posició. Dues edicions després, en 2010, Yarashinky va convertir aquell guardó en un primer premi.

Del Palau al món

Aquest dimarts, el mateix dia que començaven les fases prèvies, es va presentar al Palau de la Música de València la XX edició del Premi Iturbi, les principals novetats de la qual rauen en l’emissió en directe, a través d’Internet, en streaming, de la final del guardó. Aquesta mesura, va destacar la presidenta del Palau i regidora de Cultura, Glòria Tello, farà que el concurs “tinga un caràcter més internacional”. També per primera vegada l’Area de Cultura de la Diputació de València, encapçalada per Xavier Rius, ha encarregat tres obres originals per a piano a tres compositors valencians: Salvador Chulià, César Cabedo i Andrés Valero-Castells. D’aquestes tres peces, els semifinalistes n’han triada una que hauran d’interpretar junt amb les altres obres que configuren el repertori amb què defendran les seues opcions per a arribar a la final.

D’aquesta manera, des del 12 de setembre fins al proper 23, vint-i-un intèrprets menors de 31 anys i d’onze nacionalitats diferents participaran en el concurs que compta amb diferents guardons que acumulen una xifra econòmica total de 305.287 euros. La Diputació de València atorga al primer classificat un premi de 18.000 euros, l’edició d’un CD i una gira de recitals i concerts per poblacions de la demarcació. La corporació també lliura 12.000, 6.000 i 4.000 euros al segon, tercer i quart premi, respectivament, mentre que l’Ajuntament de València atorga 3.000 euros al cinqué classificat i, la Societat Filharmònica de València, 1.900 euros al sisè.

A més, hi ha premis especials que compten amb la col·laboració dels patrocinadors, com ara el Premi KAWAI, dotat amb 1.500 euros per Kawai-Espanya i destinat al concursant espanyol millor classificat; el Premi Yamaha Música Europegmbhibérica S.A.O, de 1.500 euros, atorgat per Yamaha Music Europe GmbH Ibèrica S.A.O al millor intèrpret de música contemporània; el Premi del Públic Clement Pianos, també de 1.500 euros i patrocinat per Clement Pianos, que serà per al millor finalista, triat entre els assistents a la final; el Premi Diputació de València al millor intèrpret de música espanyola, dotat amb 1.500 euros i de la Diputació de València; i el Premi Fundació Banc Sabadell, dotat amb 1.500 euros i per al valencià millor classificat.

L’eix pianístic asiàtic-soviètic

Durant les dinou edicions del Concurs Internacional de Piano Iturbi, la presència d’intèrprets procedents de l’àmbit geogràfic de l’antiga Unió Soviètica, així com de països asiàtics com la Xina, Corea del Sud i el Japó, ha estat aclaparadora. En aquesta XX edició es manté l’eix pianístic, ja que fins a huit intèrprets procedeixen de l’Àsia (dos de Corea del Sud, dos de la Xina i quatre del Japó), mentre que hi haurà tres pianistes russos i un de polonès. La resta de participants procedeixen de Noruega, Itàlia, Xile i Espanya, aquest últim amb sis participants en total.

El jurat triat per l’Àrea de Cultura de la Diputació de València estarà presidit un any més per Joaquín Soriano i actuaran com a vocals Justas Dvarionas, Homero Francesch, Nina Kereselidze, Andrea Lucchesini, John O’Conor, Kiai Nara, Fernando Pucho i Natalia Troull. Els nou membres del tribunal hauran de triar fins a sis pianistes que arribaran a la final, on interpretaran un programa amb l’acompanyament de l’Orquestra de València i sota la direcció de Bruno Aprea.

Comparteix

Icona de pantalla completa