L'actual Teatre Escalante no tornarà a alçar el teló

La Diputació de Valencià no vol assumir els sis milions que costaria la seua reparació i té damunt la taula el nom d'Espai Moma com una de les alternatives
/ València
13 setembre 2017 01:00h
L\'informe tècnic xifra en sis milions d\'euros la rehabilitació de l\'Escalante perquè puga tornar a alçar el teló en garanties

El tancament del Teatre Escalante, en la seua ubicació actual, amenaça amb ser definitiu atés que la Diputació de València no està disposta a assumir els sis milions d'euros que costaria la reparació i adequació de l'edifici, segons les xifres de l'estudi tècnic extern encarregat fa uns mesos per la institució presidida per Jorge Rodríguez. La corporació ja ha comunicat al Patronat de la Joventut Obrera –propietari de l'immoble situat al carrer de Landerer– que no renovarà el contracte de lloguer, en els termes actuals, que finalitza el pròxim 31 de desembre. "La institució està disposta a parlar fins a l'últim moment per si hi ha alguna possibilitat que canvien les condicions, però ara per ara es pot dir que el 31 de desembre la Diputació deixarà de tindre relació amb l'històric edifici", expliquen fonts de l'Àrea de Patrimoni. "A partir d'eixa data, els propietaris decidiran quin és el futur de l'immoble", afegeixen.

L'anàlisi realitzada i de la qual és coneixedora la Diputació des del passat mes de juliol assegura que "la vida útil de l'edifici està arribant a la seua fi perquè presenta greus deficiències en el formigó de l'estructura. En concret, el material s'està carbonatant, és a dir, el formigó d'alguns elements s'està desfent, la qual cosa provoca que l'estructura metàl·lica de l'interior dels pilars quede desprotegida i la corrosió pot afectar d'una forma més ràpida", han detallat. Així mateix, les condicions del sostre també són molt deficients. Per tant, i veient la patologia que pateix l'edifici, els especialistes han xifrat la reparació de les deficiències detectades en uns 4,9 milions d'euros, als quals caldria afegir quasi un milió i mig més si la remodelació haguera de ser més àmplia per tal d'ajustar l'espai a la normativa actual i poder tindre llicència d'activitat.

El document també afegeix que el fet que el teatre es trobe en el cor del centre de València dificulta els treballs i augmenta els costos, ja que, per exemple, seria impossible utilitzar grans camions per a transportar els enderrocs i moltes tasques haurien de realitzar-se de manera quasi manual, agreguen. "En total, serien uns 6,3 milions d'euros", indiquen les mateixes fonts de Patrimoni. 

Activitat escènica i formativa

Patrimoni considera que és "comprensible" per a tota la ciutadania que la Diputació no estiga disposta a assumir el cost de les obres de rehabilitació d'un edifici que no és de la seua propietat. "La corporació no pot plantejar-se fer una inversió d'aquesta magnitud", insisteixen. Així, i segons les fonts de l'Àrea de Patrimoni, gestionada pel diputat socialista José Ruiz, ja fa temps que s'estan buscant alternatives per a poder continuar desenvolupant l'activitat escènica i formativa de l'Escalante, que des del seu tancament al públic ha buscat "refugi" en altres espais públics.  

La prioritat, segons indiquen les mateixes fonts, és "garantir" la programació i que aquest últim trimestre es representarà a les Arts. Així, sobre la taula del departament de Patrimoni està la proposta que els va enviar l'Àrea de Teatres que dirigeix la diputada d'Esquerra Unida, Rosa Pérez Garijo. En ella figura l'Espai Moma, gestionat fins el 2004 per Carles Alfaro, ja que consideren que podria reunir les condicions per a acollir, amb totes les garanties i de forma estable, la programació. "Està entre els llocs que s'estan estudiant", confirmen les mateixes fonts de Patrimoni. "La programació està garantida per al públic de l'Escalante; això ha de quedar clar", reblen. 

next