Diari La Veu del País Valencià
El problema dels xiquets soldats ‘no és només d’Àfrica, és de tot el món’
RedactaVeu / València

Lucien Dadjo va ser xiquet soldat des dels 12 fins als 17 anys a la República Democràtica del Congo. Hui, amb motiu del Dia Internacional contra la utilització de menors soldat, ha contat per videoconferència la seua demolidora experiència als alumnes de l’IES Jordi de sant Jordi de València, dins dels actes de presentació de la campanya ‘Un euro, llavor de solidaritat: Xiquets i xiquetes soldat’, que té com a objectiu fomentar la donació d’un euro per part de cada alumne/a valencià a un fons destinat a l’ajuda humanitària i als drets humans.

Segons ha dit Lucien per videoconferència, el problema dels xiquets soldat “no és només un problema d’Àfrica, és un problema del món. Tindre una arma em feia sentir segur i quan vaig eixir d’eixa situació em va costar aprendre a estar en el món amb una mirada nova”.

Per a Lucien, que en 1996 va ser reclutat per les forces rebels de Laurent-Désire Kabila, en les quals va combatre durant cinc anys, “el més important és que es parle de la situació dels xiquets i xiquetes soldat, perquè amb 12 anys jo podia agafar una arma però no anar a l’escola ni gestionar els meus sentiments. Em van manipular aprofitant la meua immaduresa. Per això són tan importants les campanyes de conscienciació a les vostres escoles, perquè eixa joventut és el relleu per al demà”, ha assegurat en el seu testimoni.

Lucien va ser desmobilitzat en desembre de 2001 junt amb 208 menors i després d’un període de trànsit va abandonar definitivament la vida militar l’abril de 2002. Tres anys més tard va escriure el llibre Jo vaig ser un xiquet soldat, on conta les seues memòries d’aquells temps. Des d’aleshores ha estudiat dret a la Universitat de Khinshasa i en l’actualitat viu a França i presideix l’associació Ambassade de Jeunes Victimes de Guerre, que lluita contra l’explotació dels menors en conflictes armats.

Escola Valenciana i Aministia Internacional han volgut fer visible el testimoni d’aquest Lucien, coincidint amb el dia en què es recorden les condicions inhumanes a les quals estan sotmesos milers de xiquets i xiquetes que participen en la línia de foc dels conflictes armats. Els diners recaptats en la campanya, que està activada fins al 28 de febrer, es destinaran a Amnistia Internacional al País Valencià que elaborarà una guia didàctica i organitzarà tallers destinats a les escoles i instituts valencians que hi hagen col·laborat.

En la presentació de la campanya celebrada a l’IES Jordi de Sant Jordi de València davant de l’alumnat i amb un testimoni excepcional, han participat, a més de Lucien Badjoko, qui ha contat per videoconferència la seua experiència, Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana i Guillem Badenes, president d’Amnistia Internacional al País Valencià.

300.000 xiquets soldats a tot el món

La campanya ‘Un euro, llavor de solidaritat: xiquets i xiquetes soldat, pretén donar a conéixer a l’alumnat valencià la vulneració dels drets humans bàsics que pateixen altres xiquets i xiquetes d’arreu del món. S’estima que actualment hi ha uns 300.000 menors en 19 països raptats i reclutats a la força per lluitar en conflictes bèl·lics. Són menors que malauradament ocupen la primera posició en el rànquing de vulneracions de tots els articles de la Declaració Universal dels Drets de la Infantesa.

Els xiquets i les xiquetes soldat són instruïts per a utilitzar armes, solen estar en la primera línia del combat i habitualment pateixen abusos de diferents tipus per part dels adults que els han reclutat forçosament per combatre en conflictes armats. Segons Amnistia Internacional, la majoria de menors d’edat reclutats com a soldats són xiquets. Però també les xiquetes són reclutades o allistades per força, i sovint estan sotmeses a diferents formes de violència sexual.

Guia didàctica i tallers

Amb el fons recaptats, s’editarà una guia didàctica i organitzaran tallers de sensibilització sobre la realitat dels menors soldat, per part de la secció d’Amnistia Internacional al País Valencià. Les propostes que està elaborant AI són íntegrament en valencià.

Aquesta guia didàctica està concebuda per a realitzar un recorregut conceptual que ens informa i ens situa directament sobre la realitat dels menors soldat i sobre les condicions que la generen. A més, ens convida a la reflexió i a la implicació des d’un procés educatiu que té com a principal pilar els drets humans, especialment els drets de la infantesa i l’educació per a la pau.

La guia s’ha dissenyat per a l’ús del professorat com un material de treball, no només informatiu, sinó pràctic, que els permetrà fomentar la conscienciació i la participació de l’alumnat com a actor clau en la construcció de la pau i en la defensa dels drets de la infantesa de tot el món.

Per la seua banda, els tallers estan dirigits a l’alumnat de tots els cicles educatius. Els organitzarà la secció d’Amnistia Internacional al País Valencià, de març a juny, en col·laboració amb les coordinadores comarcals d’Escola Valenciana, i consistirà en la presentació d’Amnistia Internacional com a organisme no governamental de defensa dels drets humans amb la projecció d’un audiovisual, la presentació de la guia didàctica sobre els xiquets i les xiquetes soldat i en l’organització d’un espectacle d’ombres sobre la història d’un/a menor soldat.

Comparteix

Icona de pantalla completa