Diari La Veu del País Valencià
Pintades amenaçant de mort Anna Gabriel abans d’un acte de la CUP a la Universitat de València

La Universitat de València ha aparegut aquest dimecres amb pintades que contenen amenaces de mort a la diputada de la CUP, Anna Gabriel, i simbologia nazi.

Les amenaces es produeixen el mateix dia que la Facultat d’Història acollirà la taula rodona ‘Cap a la república catalana?. Referèndum 1 d’octubre’ amb la participació de Gabriel i del diputat Joan Josep Nuet. ‘Tret a Anna Gabriel’, ‘Fora CUP’, ‘CUP, mai benvinguts’, esvàstiques i dianes han sigut algunes de les pintades que han aparegut en les immediacions de la facultat.

A través de les xarxes socials, la CUP ha publicat imatges de les amenaces i ha denunciat: “De dia fiscals, de nit incontrolats. No ens deixem intimidar per les vostres amenaces. Seguirem #SensePor”.

Aquest dimecres 13, la CUP tenia previst donar el tret de sortida del darrer tram de la campanya pel referèndum. “Sí, viure vol dir prendre partit” amb una acció “simultània i descentralitzada a les quatre capitals dels Països Catalans: Barcelona, Palma, Perpinyà i València”. En tots quatre punts es tenia previst llegir el manifest ‘El nostre horitzó, Països Catalans‘ i interpretar la muixeranga, Himne dels Països Catalans. A València, aquest acte s’ha realitzat a les 11 hores a la plaça de la Mare de Déu, amb una forta presència policial i amb els parlaments de Maria Isona, de Reconstruint Fuster i de les diputades de la CUP-CC Anna Gabriel i Mireia Vehí, després que policia haja identificat tots els assistents i haja impedit la instal·lació d’una taula i d’un equip de megafonia, així com la interpretació de la muixeranga a càrrec de Borja Penalba, com estava previst inicialment.

En resposta a les pintades aparegudes, la diputada Anna Gabriel ha dit que aquestes amenaces demostren “la impunitat amb l’actual extrema dreta al País Valencià”. “Açò naix i creix a partir de la coneguda ‘Batalla de València’ i la impunitat de l’extrema dreta és una operació d’Estat”, ha postil·lat. En aquest sentit, ha constatat que li “sorprén” que “es dediquen tants esforços policials” a identificar-los i a “intimidar-los”. “Supose que no se’n dedicarà cap a intentar identificar qui és el que ens amenaça de mort”, ha censurat, referint-se a les pintades amenaçants contra la seua persona.

Anna Gabriel: “Aquestes pintades demostren que els únics que amenacen de mort i assenyalen amb una condició de treballadora sexual, com si fóra insult, són els membres de l’extrema dreta”

De fet, ha lamentat que “es diu moltes vegades que els independentistes són totalitaris” quan aquestes pintades, ha indicat, “demostren que els únics que amenacen de mort i assenyalen amb una condició de treballadora sexual, com si fóra insult, amb el que es barreja també la qüestió de la misogínia i del masclisme, són els membres l’extrema dreta”. Gabriel ha afegit que, malgrat aquestes amenaces, “evidentment” assistiran a l’acte en la facultat i seguiran reivindicant que “no hi haja impunitat amb l’extrema dreta, que no va contra els independentistes o els anarquistes o els feministes, sinó que, al final, va contra tots”. “Nosaltres al final som els que estem en primera fila”, ha considerat.

Pablo Iglesias insta la fiscalia a actuar

L’incident ha provocat múltiples reaccions, entre elles, la del secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, qui en el seu compte de Twitter ha reproduït una de les fotos amb les amenaces a Anna Gabriel i ha manifestat: “Aquesta burrada en la Universitat de València on parla avui @AnnaGaSabate és feixisme. A veure si la fiscalia actua. Tota la nostra solidaritat”.

Gabriel defensa que el referèndum es puga fer en el conjunt dels Països Catalans

La diputada de la CUP Anna Gabriel, preguntada per si ampliar el referèndum al País Valencià i a les Illes Balears pot canviar el resultat, segons informa EP, ha replicat: “No ens dóna cap tipus de por el resultat de les urnes” i ha assegurat que “el ‘Principat’ assumirà el resultat siga el que siga”. Per tant, ha insistit, “les urnes als Països Catalans tampoc ens farien por”. A més, s’ha mostrat segura que arribarà un dia que les urnes als Països Catalans evocaran “un sí enorme” perquè, fins i tot, “en el País Valencià i en les Illes, els governs que diuen que van aconseguir tirar el PP saben que en el marc autonòmic no hi ha possibilitat de recuperar la sobirania i veuen que l’ofec per part de l’Estat i la limitació en tots els àmbits –en el lingüístic de forma molt clara– no permeten que es puga governar des de les institucions”.

Per la seua banda, Natxo Calatayud, representant de l’esquerra independentista de València, ha assenyalat que “el suport del País Valencià i des de València ciutat no és solament un ‘estem ací amb vosaltres’, sinó un toc d’atenció per a dir que els Països Catalans són amplis. Ha de ser el punt d’inici de la independència completa de tota la nació”. “A partir d’ací comença el canvi de tota la resta del país per a ser lliures de debò”, ha assenyalat.

Comparteix

Icona de pantalla completa