Diari La Veu del País Valencià
Per l’Horta s’oposa a l’ampliació de la V-21 i de l’accés nord al Port de València perquè destrueix 80.000 m2 de camps

L’associació Per l’Horta ha fet públic aquest dijous un comunicat en què mostra la seua enèrgica oposició al projecte d’ampliació de la V-21 i de l’accés nord al Port de València que, assegura, comporta “la desaparició de més de 80.000 metres quadrats d’horta” i afecta “una de les millors zones de l’Horta de València pel seu valor paisatgístic i econòmic”. En la nota, Per l’Horta reclama a l’Ajuntament de València i a la Conselleria d’Obres Públiques que demanen al Ministeri de Foment la paralització immediata del projecte, que es troba en fase d’estudi i afecta terres incloses en la denominació d’origen Xufa de València “i en plena producció”.

Les obres d’ampliació a tres carrils de la V-21 s’estenen per 4,7 km d’autovia als termes d’Alboraia i València. Estan projectades amb un cost de 30 milions d’euros i contemplen ampliar de dos a tres carrils l’autovia, tant en el sentit d’entrada com en el d’eixida de València. Aquestes, segons denuncia Per l’Horta, “provocaran la desaparició d’un total de 80.087 metres quadrats d’horta”, les quals inclouen 198 parcel·les repartides entre les partides de Saboia, Miracle, Mar, Vera, Calvet i Masquefa, als termes d’Alboraia i València.

El Ministeri de Foment sosté que s’obtindria una millora de 12 segons per trajecte, però Per l’Horta critica que “en cap cas justifica la inversió projectada i la pèrdua de terra productiva”. A més, el col·lectiu denuncia que el projecte “condemna quatre edificis de l’horta d’Alboraia”, especialment el centenari Forn de Barraca que abastia la població dispersa de Vera, Calvet i Masquefa.

A més, el projecte d’ampliació inclou aspectes “molt polèmics” que, considera, “haurien de dur a una ferma oposició de l’Ajuntament de València i la Generalitat Valenciana”, com és el cas de la connexió de la V-21 amb l’accés nord del Port de València. En aquest sentit, Per l’Horta creu que l’accés nord “atrauria” cap a la V-21 una gran part del trànsit de camions en direcció al Port de València, que travessarien els Poblats Marítims, el Cabanyal i el Grau. L’entitat també carrega contra l’execució de l’obra pel fet que també preveu obrir un pas per a la línia d’AVE cap a Castelló, “tot i que aquesta infraestructura ara es troba de nou en fase d’estudi”.

Per totes aquestes raons, el col·lectiu subratlla que “no té sentit estimular l’accés de més cotxes a una ciutat ja molt castigada per la contaminació de l’aire i el soroll”, un aspecte que, afirma, “hauria de ser suficient perquè l’Ajuntament de València s’hi oposara”. En aquest sentit, recorda que l’ampliació prevista segueix el vell model de mobilitat basat en el predomini de l’automòbil privat, “totalment oposat als nous modes de mobilitat basats en la millora de la mobilitat sostenible” i contrari a la política de facilitar l’entrada de vehicles a la ciutat de València, la qual cosa, assegura, “xoca frontalment amb l’aposta de l’Ajuntament de València de convertir cada vegada més zones de la ciutat en àrees de vianants i guanyar espais tant per a aquests com per als ciclistes”.

Detall del projecte d”ampliació de la V21 i accés nord al port al terme d’Alboraia. Imatge elaborada a partir dels plànols de les obres. PER L’HORTA

El projecte d’obres va eixir a licitació el passat 18 d’agost i no es resoldrà fins novembre. Com que no s’ha iniciat encara el procés d’expropiació dels terrenys, Per l’Horta recorda que la paralització del projecte no implicaria pagar indemnitzacions a propietaris ni constructores.

En definitiva, Per l’Horta considera que es tracta d’un projecte “d’exclusiva responsabilitat” del Ministeri de Foment, “projectat d’esquena a les autoritats valencianes”, les quals “haurien de posicionar-se obertament en contra i reclamar la immediata paralització”.

Comparteix

Icona de pantalla completa