Diari La Veu del País Valencià
La FAO xifra en 815 milions les persones afectades per subnutrició al món

FAO-Espanya ha desvetlat aquest matí les últimes dades referents a subnutrició, disponibles des de hui. Segons ha relatat Arturo Angulo, representant de l’organització, es tracta d’unes dades “molt preocupants”, ja que en els últims anys s’havia aconseguit baixar dels 900 milions de persones als 750 milions. Les últimes dades, però, indiquen que hi ha 815 persones que passen fam al món.

Les causes apuntades per Angulo es basen, sobretot, en l’augment dels conflictes bèl·lics: “Un dels objectius del desenvolupament sostenible mundial és arribar a ‘zero fam’ l’any 2030. Però si seguim actuant de la mateixa manera, no arribarem a assolir eixa fita”. Per això, Angulo ha fet una crida a ajuntaments i a la resta d’administracions estatals i supranacionals per a posar vies de solució. Angulo ha destacat que “per a solucionar l’ingent problema de malnutrició, les ciutats tenen un paper molt important, perquè són les que més a prop estan de la ciutadania i les que articulen gran part de les polítiques que es realitzen”.

Aquestes declaracions les ha fetes dins de l’acte inaugural de les jornades agroecològiques ‘Societat Civil, Alimentació i Ciutats Sostenibles’, que se celebren al Palau de l’Exposició de València. Aquestes jornades, celebrades en el marc de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible, tenen com a objectiu enfortir els processos i les ferramentes de governança alimentaria i afavorir la creació d’una Xarxa de Ciutats per l’Agroecologia. De moment, ja s’han adherit formalment huit municipis a aquesta xarxa i altres deu estan en procés d’adhesió, com ha indicat en la mateixa inauguració Teresa Artigas, regidora de Medi Ambient i Mobilitat de Saragossa, ciutat impulsora.

Artigas ha assenyalat que “les ciutats tenim el repte de garantir una alimentació sana, saludable, sostenible, propera i segura per als nostres habitants” i que “tenim ferramentes que podem usar des de les administracions i per això hem de recórrer un camí que, si és compartit amb altres municipis, tindrà una major força i un major coneixement de les experiències que funcionen”.

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha remarcat que “el problema alimentari afecta les persones que pateixen gana, però també les que per sobrepés i obesitat sofreixen problemes de salut”. Ribó també ha recordat l’abandonament de l’agricultura de proximitat i ha explicat que és necessari “un treball en xarxa i transversal, que abasta molts serveis de l’Ajuntament, però que és un assumpte en el qual s’està treballant i amb bastant èxit”.

Ribó també ha apostat per fomentar l’agroecologia mitjançant la incorporació de gent jove, la conscienciació de la ciutadania i el desenvolupament d’horts urbans, que permeten “aproximar la relació entre l’àmbit de la ciutat i l’àmbit més rural”. A més, ha apuntat la necessitat de fer més rendible l’agroecologia i d’augmentar la producció i el consum dels productes de quilòmetre 0.

Comparteix

Icona de pantalla completa