Diari La Veu del País Valencià
FGV va recuperar peces del metro sinistrat com a recanvi per a altres trens
Europa Press / RedactaVeu / València.

Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) ha comunicat a la jutgessa que investiga l’accident de la Línia 1 de Metrovalencia, que va costar la vida a 43 persones i va provocar ferides a altres 47, que després del desballestament de la unitat sinistrada -la UTA 3736-, l’empresa va procedir a recuperar les peces susceptibles “d’aprofitament” com a “recanvi” per a les unitats similars en circulació, segons el seu estat. La llista inclou deu peces reservades, entre elles dos motors de tracció.

Així consta en la documentació aportada al jutjat després que l’Audiència reordenara obrir la causa, en resposta a la sol·licitud de la instructora a FGV en la qual demanava informació sobre si tenia peces de la unitat sinistrada i, en cas afirmatiu, que les identificara i que informara de la grandària.

El director gerent de FGV, Pablo Cotino, trasllada a la jutgessa un informe, signat pel cap de l’àrea tècnica, en el qual es fa constar que l’empresa, després del desballestament de la UTA 3736, “va procedir a recuperar les peces susceptibles d’aprofitament com a recanvi per a les unitats similars en circulació, segons el seu estat”.

“Algunes, com els motors de tracció, van ser muntades en trens, la resta van ser emmagatzemades segons la disponibilitat d’espais per al seu apilament”, afig l’escrit.

Motors de tracció en dues UTA

La llista lliurada a la jutgessa inclou deu peces reservades com un ‘chopper’ de tracció i dos convertidors estàtics, que es troben en els tallers de Torrent; un ‘tj’s’ electrònic de control, a València-Sud i quatre reductors -dos a Torrent i dos a València-Sud. Els dos motors de tracció recuperats, es van instal·lar en altres UTA.

La jutgessa instructora ha adjuntat el material a la causa i ha demanat al perit judicial, a través de la representació d’ADIF, perquè informe si per a efectuar l’ampliació del seu informe pericial ordenada per l’Audiència Provincial necessitarà examinar alguna d’aquestes deu peces.

L’Associació de Víctimes del Metro 3 de Juliol (AMV3J) ha assegurat que els sorprèn “enormement que hui apareguen peces perquè quan al juliol de 2008, després de retornar el material a FGV, es va publicar que s’estaven destruint, i les parts personades van sol·licitar la paralització de la destrucció de vagons, FGV va contestar ‘que s’ha procedit i finalitzat amb els treballs de destrucció i transformació en ferralla de la unitat ferroviària”.

“Es fa molt difícil destriar fins a quin punt FGV ha ocultat dades i falsejat informació quant a l’accident de metro”, han lamentat des de l’associació.

Comparteix

Icona de pantalla completa