Diari La Veu del País Valencià
Oltra: La violència contra la dona s’ha de veure com un conflicte social i no com un fet domèstic

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat que el pacte valencià per a fer front a la violència contra les dones suposa un pas “important i decisiu” per a aconseguir que qualsevol maltractament cap a la dona “isca del debat partidista” i es veja “com un conflicte públic i social i no com un fet domèstic”.

Oltra ha ressaltat la importància d’aquest pacte, que serà subscrit aquest dilluns pels 63 representants d’institucions, partits polítics i entitats socials i cíviques que han participat en l’elaboració d’aquest document, que compta amb 293 mesures encaminades a eradicar la violència contra les dones.

Amb aquest acord, les institucions valencianes, partits polítics, universitats, mitjans de comunicació, cossos de justícia i seguretat pública, entitats i organitzacions de la societat civil i la ciutadania “es comprometen a lluitar contra tot tipus de violència cap a les dones, en tots els seus vessants i a complir, fer complir i promoure les accions de l’acord”, segons la Generalitat. El document, que incorpora les propostes de la subcomissió sobre l’eradicació de la violència contra les dones de les Corts i de l’Informe sobre atenció i protecció a les víctimes del Síndic de Greuges, era una iniciativa “necessària”, segons Oltra, perquè, segons ha manifestat, “la pitjor de les conseqüències de la desigualtat són les violències masclistes”, que requereixen “compromisos ferms, propostes concretes i decisions”.

Oltra: “Si som capaços d’eliminar les barreres subtils i els micromasclismes, també podrem acabar amb la part més dramàtica del conflicte”

La vicepresdenta ha incidit que “la vacuna” contra la violència contra les dones és, precisament, aconseguir una societat basada en les relacions igualitàries entre homes i dones. “Si som capaços d’eliminar les barreres subtils i els micromasclismes, també podrem acabar amb la part més dramàtica del conflicte, que és la violència masclista”, ha apuntat.

El pacte es divideix en 5 línies estratègiques: garantir una societat lliure i segura contra la violència contra les dones; feminitzar la societat; coordinar el treball en xarxa per a l’atenció de dones víctimes de violència masclista i dels seus fills i filles; la socialització perquè aquest tipus de violència siga concebut com un conflicte polític; i la dotació d’un pressupost estable per a poder desenvolupar i implementar els objectius consensuats.

La també portaveu del govern del Botànic ha afirmat que ara l’objectiu és aconseguir que tota la ciutadania, tant l’organitzada com cada persona a títol personal, s’adherisca a aquest acord, “perquè la igualtat real entre homes i dones s’ha de construir amb un compromís institucional i social, situant el problema de la desigualtat com un problema social estructural”.

El pacte ha sigut el resultat de 8 jornades de treball en les quals han participat els partits polítics amb representació supramunicipal en qualsevol de les cambres legislatives valencianes i entitats feministes i representatives de l’associacionisme de dones. També han participat la Delegació del Govern al País Valencià, la FVMP, les tres diputacions provincials i les ciutats de més de 100.000 habitants, així com entitats representatives de mitjans de comunicació, universitats públiques, Fiscalia, TSJ i el Col·legi d’Advocats. Finalment, s’han subscrit a aquesta iniciativa els cossos de Policia Local, Policia Autonòmica, Policia Nacional i Guàrdia Civil, així com a la Plataforma del Tercer Sector, Coordinadora de ONGDS, Mesa d’Entitats i Consell Jurídic Consultiu (CJCV).

En aquest sentit, Oltra ha destacat que el Pacte no siga simplement “un pla de govern, sinó un pacte social, cultural i institucional” en el qual és “la societat valenciana la que s’interpel·la a si mateixa des de molts vessants”.

Comparteix

Icona de pantalla completa