Diari La Veu del País Valencià
Fira Hàbitat torna a València amb més de 400 marques del sector del moble

Fira Hàbitat València tornarà, aquest dimarts, amb 404 marques i expositors –de les quals un 21 per cent són estrangeres– i una presentació que triplica la seua grandària respecte a l’anterior edició. D’aquesta forma, la “gran cita monogràfica” de Fira València entorn del moble, il·luminació i decoració celebra, des de demà, dimarts 19, i fins a divendres que ve, una edició que “ha despertat l’interés dels principals operadors del sector, que han aplaudit el retorn a les dates naturals de setembre i la major dimensió de la seua oferta”, destaquen els responsables del certamen a través d’un comunicat.

Està previst que la fira siga inaugurada, a partir de les 12.00 hores, en el Fòrum Centre, per part del president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, al costat d’altres autoritats, com ara el conseller d’Economia Sostenible, Rafael Climent, i l’alcalde de València i president del Patronat de Fira València, Joan Ribó. La cita presenta uns registres “que han superat les expectatives previstes”, amb un aparador de 404 marques i expositors, de les quals un 21 per cent són estrangeres procedents d’Alemanya, Corea del Sud, Eslovènia, Itàlia, Malàisia, Mèxic, Portugal, Regne Unit, República Dominicana, República Txeca i Turquia.

Portugal i Itàlia, major presència

La participació forana més nombrosa correspon a Portugal i a Itàlia amb 39 i 11 expositors respectivament. La participació espanyola s’ha incrementat amb la presència, de forma singular, de marques de moble modern, contemporani i juvenil que se sumen a les marques capdavanteres en l’àmbit del disseny, avantguarda i alta decoració. Tot açò s’estructurarà en una superfície expositiva de més de 45.000 metres quadrats bruts, la qual cosa mostra que s’ha triplicat l’àrea expositiva que ocuparan els estands respecte a l’última edició.

Més superfície expositiva que es tradueix en més oferta al llarg dels quatre pavellons del Nivell 2 de Fira València i que esperen que atraga milers de compradors nacionals i internacionals procedents de 45 països. De fet, en l’àmbit internacional, Hàbitat ha confirmat ja l’arribada de compradors procedents d’Ucraïna, Suècia, Senegal, Rússia, Txèquia, Regne Unit, Qatar, Portugal, Panamà, Noruega, Mèxic, el Marroc, Malta, Lituània, Líban, Letònia, Kazakhstan, Japó, Itàlia, Israel, Irlanda, Iran, Índia, Hongria, Hong Kong, Grècia, França, EUA, Dinamarca, Colòmbia, Xipre, Xina, Canadà, Bèlgica, Armènia, Aràbia Saudita, Alemanya, Vietnam, Xile, Finlàndia, Indonèsia, Iran, República Dominicana i Azerbaidjan. A ells s’ha de sumar una missió d’entorn de 40 periodistes internacionals procedents d’Alemanya, Àustria, Bèlgica, Canadà, Xina, Colòmbia, Dinamarca, EUA, França, Irlanda, Itàlia, Kazakhstan, Líban, el Marroc, Mèxic, Rússia, Suècia i Ucraïna. Tot açò, gràcies a l’acció conjunta de Fira València, organismes públics, com ara IVACE Internacional i ICEX, i associacions com Anieme i Fedai.

A més, els professionals espanyols del sector –venedors, arquitectes, interioristes, decoradors o responsables de grups de compra– també han mostrat un gran interès en la pròxima edició d’Hàbitat. De fet, el registre d’entrades disponible a través de la web oficial del certamen registrava xifres que ja superen amb amplitud el total de l’última edició. La fira, en aquest sentit, ha realitzat diverses accions promocionals en els últims mesos i la reserva de més de mil places hoteleres per a atendre les sol·licituds dels compradors.

Creixen la producció de mobles i les exportacions

El certamen arriba en una conjuntura de franca recuperació del sector espanyol de l’hàbitat. I és que la producció de mobiliari va registrar una facturació el 2016 que va aconseguir els 4.227 milions d’euros, la qual cosa suposa un 5,9% d’increment sobre 2015, segons destaca l’Institut Tecnològic Metalmecànic, Moble, Fusta, Embalatge i Afins, Aidimme. Aquest increment del volum de negoci del moble el 2016 ha repercutit positivament en la xifra d’ocupació, que, després de quasi una dècada d’ajust, va créixer un 3,6 per cent respecte al 2015 fins a comptabilitzar 59.275 professionals en actiu en les 6.985 empreses que completen el sector de fabricació de mobiliari.

Per la seua banda, en l’àmbit del comerç exterior, durant el primer semestre d’enguany les vendes a l’exterior del moble espanyol han superat la xifra de 1.048 milions d’euros, cosa que ha suposat un increment de 4,5% pel que fa al volum registrat en el mateix període de l’exercici anterior, segons l’informe de l’Associació Nacional d’Industrials i Exportadors de Mobles d’Espanya (ANIEME) i que destaca “l’increment de les vendes de moble espanyol a mercats tan diversos com Regne Unit, Estats Units, el Marroc i Mèxic”.

Per altre costat, la importació estatal de mobles va augmentar un 1’2% en el mateix període per valor de 1.509 milions d’euros. Mentrestant, la il·luminació –un altre dels sectors presents en Hàbitat– també presenta un creixement en les seues exportacions, en el primer semestre, del 6% –fins als 389,9 milions d’euros– mentre que les importacions van pujar un 12,2% –fins als 444,4 milions d’euros–.

Esdeveniments paral·lels

Al costat de la potent oferta comercial, Hàbitat 2017 enriqueix els seus continguts amb diferents esdeveniments paral·lels entre els quals destaca el Saló Nude de joves dissenyadors, que enguany compta amb 26 participants, entre els quals hi ha la participació internacional de països com Mèxic, Corea i la República Dominicana, o la cinquena Trobada Nacional d’Associacions de Disseny (5ENAD), que reunirà al Centre d’Esdeveniments el 21 i 22 de setembre professionals del disseny de tot el país en una convocatòria de la qual és amfitriona l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV).

Aquesta associació impulsa, també, una nova edició de la València Disseny Week, que omplirà la ciutat de València de múltiples activitats durant la setmana de fira. A més, el recinte firal serà escenari de fòrums de conferències, com les programades per Àgora Nude –patrocinada per les signatures Sancal i Porcelanosa–, que comptaran amb dissenyadors reconeguts, com ara els Premis Nacionals de Disseny Miguel Milá i Mario Ruíz o el Punt de Trobada Actiu, empresa recentment guardonada amb aquest important premi i que reunirà, al costat de la plataforma XARXA, totes les empreses que han rebut aquest reconeixement en els últims anys.

Tot açò conforma, segons explica el director del certamen, Daniel Marco, “una fira en la qual assumim la demanda del sector i hem conformat un aparador molt atractiu i potent que va a atraure a compradors molt qualificats tant del mercat nacional com dels mercats internacionals més interessants”. A més, “per a nosaltres era molt important recuperar la que durant molts anys ha sigut la gran fira del sector a Espanya i un dels estendards principals de Fira València. La ciutat i el sector es mereixia tornar a tindre al setembre la gran cita del moble”, assenyala el director d’Hàbitat, que ha destacat la “unió” de totes les organitzacions sectorials entorn d’Hàbitat i, especialment, “el ferm suport del govern valencià i institucions com IVACE Internacional”.

Comparteix

Icona de pantalla completa