Diari La Veu del País Valencià
Sorolla torna a la Fundació Bancaixa per a celebrar els deu anys de la reforma de l’edifici

La Fundació Bancaixa torna a exposar Joaquín Sorolla a partir de novembre. La tria de la mostra Sorolla. Un jardí per a pintar no és cap causalitat, ja que amb les Visions d’Espanya de l’autor valencià es van inaugurar les noves sales i les obres de remodelació de l’edifici de la plaça de Tetuán en novembre del 2007. “Amb Sorolla començà aquesta nova etapa que ens permet exposar mostres de gran format”, recorden des de la Fundació a Diari La Veu. El retorn de l’artista ‘luminista’ forma part dels actes que el centre cultural té previst celebrar per a aquesta efemèride, tot i que des de la fundació apunten que els esdeveniments més destacats encara no estan concretats.

Això no obstant, la nova temporada començarà en la primera quinzena d’octubre amb la mostra Valdés. Una visió personal. Una exposició que recull una àmplia retrospectiva de l’artista valencià, integrada per més de 130 obres que mostren la seua trajectòria en solitari des de principis dels 80 fins a l’actualitat. La mostra presentarà tots els gèneres en els quals Valdés s’ha expressat: pintura, escultura i obra gràfica, així com mobles i arts decoratives, avança l’entitat a través d’un comunicat.

La segona cita en la programació de la Fundació Bancaixa serà la inauguració en la segona quinzena d’octubre de la selecció Vicente Ortí. L’intèrpret de la matèria. La mostra recorrerà l’obra de l’escultor valencià a través de mig centenar d’obres treballades en els diferents materials habituals en la seua obra: fusta, marbre, pedra i ferro. Al llarg de la seua trajectòria artística, Vicente Ortí ha exposat el seu treball en nombrosos espais de ciutats com Madrid, Barcelona, València, Basilea, Nova York, Mont-real o Miami, entre d’altres.

Finalment, la fundació presentarà, al novembre, a València, la mostra Sorolla. Un jardí per a pintar, una data que coincideix amb el desé aniversari de la remodelació del Centre Cultural Bancaixa, que llavors es va inaugurar amb l’exposició dels panells regionals Visió d’Espanya del pintor valencià. La nova exposició, presentada al juliol en Caixaforum Sevilla, mostra la influència dels jardins andalusos en l’obra de Sorolla i en el propi jardí al qual va donar forma en la seua residència a Madrid, que s’ha completat a València amb la incorporació d’obres addicionals de jardins valencians. L’exposició està organitzada a València per la Fundació Bancaixa, l’Obra Social “la Caixa” i el Museu Sorolla de Madrid.

Relleu

Aquestes exposicions prendran el relleu a les mostres que, actualment, es poden visitar en la Fundació Bancaixa amb gran resposta per part del públic, amb més de 30.000 visitants fins hui. La primera d’elles és Francis Bacon. La qüestió del dibuix, una mostra amb més de mig centenar d’obres sobre paper de l’artista britànic pertanyents a la col·lecció de Cristiano Lovatelli Ravarino, periodista i amic íntim del pintor durant anys.

La segona és Art contemporani (1984-2010). Col·lecció Fundació Bancaixa, una proposta expositiva que mostra al públic, per primera vegada de forma conjunta, l’obra de 14 artistes internacionals contemporanis que estan presents en la seua col·lecció d’art: José Manuel Ballester, Miquel Barceló, Carmen Calvo, Helmut Federle, Günther Förg, Axel Hütte, Imi Knoebel, Miquel Navarro, Juan Navarro Baldeweg, Julian Opie, Sean Scully, Soledad Sevilla, Juan Uslé i Manolo Valdés.

Un trimestre valencianitzat

Tot i que els fons propis de la Fundació Bancaixa estan fortament nodrits d’autors valencians, no és gens habitual que coincidisquen en un mateix trimestre tres exposicions consecutives amb obres d’autors autòctons. “Els artistes valencians tenen molta presència en els fons de la Fundació”, apunten, una col·lecció que també compta amb la sèrie gràfica completa de Pablo Picasso, han afegit. Tanmateix, el resultat ha estat una seqüència expositiva valencianitzada per a inaugurar el curs.

No obstant això, el fet que aquesta temporada comence amb tres mostres de pintors valencians no era un qüestió “premeditada”, asseguren des de la Fundació Bancaixa. Ara bé, una vegada va quedar plantejada la seqüència –Valdés, Ortí, Sorolla–, “tampoc no ho vam negar”, apunten. “Durant el primer trimestre hem exposat obres de Francis Bacon i Julian Opie i, durant aquest trimestre, no vam buscar que foren valencians però, quan ho vam veure, ens va semblar adient”, conclouen.

Comparteix

Icona de pantalla completa